Din subiectul ofertant al caselor traditionale romanesti pe care l-am abordat deja in repetate randuri, alegem astazi o abordare inedita si, dat fiind specificul arhitectonic al epocii contemporane, una originala: casele taranesti. Unii dintre noi au crescut poate in ele si traiesc acum cu nostalgia acelor locuinte simple, dar pline de farmec si de o frumusete autentica. Construite din chirpici sau din lemn sau din aceste materiale combinate, pe alocuri cu elemente decorative exterioare din piatra, aceste case taranesti poarta cu ele povestea unor vremuri pe cale sa apuna, in care oamenii traiau in deplina comuniune cu natura si Dumnezeu.
O firma din Cluj-Napoca, Casatamultvisata SRL, si-a propus sa renasca spiritul satului romanesc, proiectand case din zone geografice diferite ale Romaniei. Argumentatia lor in favoarea acestei alegeri este una frumos descrisa, de-a dreptul coplesitoare: „A trai intr-o asemenea casa inseamna a trai in zaristea cosmica si in constiinta unui destin emanat din vesnicie, a pastra valorile si traditiile culturale. Mandria satului de a se gasi in centrul lumii si al unui destin ne-a mentinut si ne-a salvat ca popor peste veacuri. Satul nu s-a lasat ispitit si atras in „istoria“ facuta de altii peste capul nostru; el s-a pastrat feciorelnic neatins in autonomia saraciei si a mitologiei sale pentru vremuri cand va putea sa devina temelie sigura a unei autentice „istorii romanesti“ pastrand vatra satulului, arhitectura caselor traditionale a fiecarei zone, obiceiurile si datinile stramosesti si nu in ultimul rand acei oameni de caracter si cu frica de Dumnezeu”.
Casele taranesti romanesti sunt, in general, case cu acoperis in patru ape, aparitie unica în teritoriul european, continuand o traditie neolitica. Aceasta forma de casa, specifica diferitelor zone romanesti, s-a dezvoltat intr-un teritoriu distinct de cel al Europei Centrale, unde descoperim acoperisul in doua ape si cu frontonul decorat într-un stil baroc ruralizat asa cum se intalneste in Austria, Slovacia, Moravia, Boemia sau Ungaria. Cu exceptia caselor construite in zonele de ses, mult mai expuse intemperiilor si invaziilor, casele taranesti sunt in buna masura construite din lemn sau cu elemente exterioare distinctive din acest material. Dar, indiferent de materialul de constructie, casa taraneasca a fost mereu un ax fundamental al vietii omului, un adevarat centru al Universului, un „axis mundi” in jurul caruia gravitau fel de fel de practici si obiceiuri, apartinând unui crestinism de factura populara.
Odata ce ati ales unul din modelele frumoase de case taranesti, firma din Cluj se ocupa de proiectarea viitoarei locuinte astfel incat aceasta sa se plieze pe nevoile specifice ale clientului care poate dori o casa de vacanta sau o locuinta permanenta. O echipa de mesteri se ocupa apoi de construirea casei care, la final, va fi un „proiect unic” si nu doar o copie fidela a modelului ales. Intr-un interval intre doua si trei luni casa este predata proprietarului „la rosu”. Apoi in urmatoarele trei luni se realizeaza finisarea si mobilarea ei daca proprietarul/beneficiarul o solicita.
Mesterii caracterizeaza casele ca „exemple de valori arhitecturale perfect integrate spatiului si peisajului cultural romanesc, totodata perfect adaptate necesitatilor ecologice pe care societatea viitorului le impune si intrunesc calitati esentiale de armonie volumetrica, functionalitate practica si ingeniozitate tehnica, utilizand numai materiale naturale, locale ale zonei reprezentate”. Un fel de case ale trecutului care raspund nevoilor si cerintelor prezentului si viitorului. Acestia, mesterii, incurajeaza construirea caselor cu folosirea materialelor de constructie corespunzatoare zonei de proximitate, a tehnicilor locale de constructie, izolatie si ornamentare.
Puteti alege case din zona Apusenilor, cu acoperisuri zvelte si inalte deoarece iernile erau lungi si grele cu multa zapada, din zona Salajului, acoperite cu paie si podul era folosit pentru adapostul hranei animalelor, apoi continuind cu zona Maramuresului unde gasim 5-6 tipuri de case – care reprezinta emblema arhitecturii traditionale romanesti din lemn cu un cuptor mare in interiorul casei; case care ofereau statutul de nemes (om instarit), apoi urmand zona Bucovinei, de la Campulung unde s-au adus influentele moderne ale casei si s-au realizat case cu foisor si prispa care aveau stalpi de sustinere sculptati cu motive traditionale.
Pretul unei asemenea constructii incepe de la 25.000 Euro si poate urca cu inca cateva zeci de mii de euro, in functie de suprafata si de materialele dorite, respectiv de finisajele solicitate, mai spun specialistii firmei Casatamultvisata SRL. Materialele de constructie folosite sunt usor de procurat, fiind vorba in special despre lemn de diferite esente (brad, molid, stejar, fag), piatra si pamantul galben. Cat priveste tehnicile de constructie variaza de la cioplirea manuala a pietrei si zidirea acesteia, impletitura de nuiele si prelucrarea manuala, pana la cununi de barne si prelucrarea cu ajutorul sistemelor tehnice preindustriale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: