Despre case traditionale romanesti am scris si, probabil, vom mai scrie. Nu vom insista acum asupra detaliilor tehnice pe care le gasiti accesand linkurile de la finalul articolului. Am stat, in schimb, de vorba cu doi dintre principalii, si putinii, de altfel, promotori ai acestui stil arhitectonic plin de frumusete fireasca, arhitectii Liliana Chiaburu si Adrian Paun, despre aceste case cu pridvoare lucrat in lemn sau cerdace cu arcade deschise, cine sunt romanii care le comanda, cum decurge experienta unui astfel de proiect unic in felul sau si, mai ales, de ce sa alegem o astfel de locuinta in vremuri in care suntem asaltati de modernism.
Liliana Chiaburu a proiectat prima astfel de casa traditionala romaneasca acum circa 15 ani, dupa aproape tot atatia ani de la absolvirea Facultatii de Arhitectura. In prezent, proiecteza 4-5 astfel de case pe an, participand activ si la constructia lor prin asistenta directa oferita mesterilor angajati de client. Povestea unei astfel de case autentice incepe, mai intai de toate, cu o discutie exhaustiva cu clientul, dar si prin examinarea minutioasa a locului unde va fi amplasata viitoarea locuinta. „Eu realizez proiecte doar la comanda, proiecte personalizate, nu am unele gata facute pe care sa le ofer apoi spre vanzare cu eventuale modificari. Proiectele mele sunt foarte adaptate cerintelor beneficiarilor si terenului pe care vor fi realizate. Din acest motiv vorbesc foarte mult cu beneficiarul, examinez amplasamentul, vecinitatile, expunerea la lumina naturala, pentru ca toate acestea ma ajuta sa imi creionez eu insami solutia”, ne-a declarat arhitecta.
Clientul isi alege apoi singur constructorul din ratiuni legate, in principal, de costuri. Arhitectul petrece insa mult timp pe santier, furnizandu-le mesterilor desene, corectand eventuale detalii, astfel incat, la final, proiectul sa corespunda cerintelor initiale ale clientului gratie acestei asistente constante. In general, clientii arhitectei Liliana Chiaburu sunt „tineri care au un confort al propriei persoane” si care inteleg importanta si rolul estetic al unei case personalizate.
Despre casele traditionale arhitecta spune ca ajuta o persoana sa se regaseasca pe ea insasi, odihnesc si bucura deopotriva. Mai exact, astfel de case te scapa de povara de a fi in rand cu lumea si de a tine ritmul cu contemporaneitatea, facand un pas in afara acestui sistem prestabilit. Odata intrat intr-o astfel de casa traditionala, omul se multumeste cu ce are si primeste si inceteaza astfel sa caute si sa doreasca mai mult. De aici si linistea si libertatea pe care aceste locuinte le degaja.
Cuvinte similare foloseste si arhitectul Adrian Paun cand vorbeste despre creatiile sale. „Clientii mei sunt si tineri si batrani, si cei care au lucrat in strainatate si cei care au ramas aici. Sunt toti uniti de dorinta de a cauta si gasi frumosul, acel sentiment care porneste din inima, nerational”, ne-a declarat arhitectul. In mare masura, clientii stiu deja ce vor cand ajung la el: vor fie o casa traditonala, fie una in stil neo-romanesc, ori una in stil clasic, neo-clasic francez sau chiar meditereanean, fiecare cu cate o poveste in spate. Arhitectul isi aduce apoi contributia prin inocularea in proiect a unor elemente traditionale specifice locului, care sa aduca un plus de valoare estetica si sa personalizeze locuinta.
Povestea sa incepea acum mai bine de trei ani cand firma de arhitectura la care lucra l-a disponibilizat din cauza lispei comenzilor. „Lasat la vatra”, asa cum s-a exprimat in discutia cu noi, Adrian Paun a decis sa apuce pe propriul drum chiar daca isi aminteste ca nu avea nicio strategie bine gandita. „A fost asemenea unei aruncari de pe pod, in gol, fara aripi”, a declarat el. Provocarea avea sa vina la scurt timp cand a primit comenzi pentru trei case parohiale in mediul rural. „Mi s-a parut nefiresc sa construiesc astfel de case, pentru niste oameni depozitari ai traditiei, folosind beton si sticla. Asa ca am inceput sa studiez, am desenat mai multe variante de proiecte. Pe masura ce lucram, mi-am dat seama, in adancul sufletului, ca imi placeau tot mai mult aceste case traditionale”, a adaugat el.
A fost incurajat si de reactia oamenilor la aceste proiecte frumoase, 99 % pozitiva, mai spune el. In consecinta, pe masura ce si-a promovat tot mai mult creatiile, a crescut si numarul de comenzi. Are de lucru pana peste cap acum, subliniaza arhitectul, lucrand in fiecare an la 10-20 de case, in fiecare dintre provinciile istorice. Doar un mic procent dintre clienti fac efortul de a pastra pana la capat specificul traditional al casei. „Arhitectul are o responsabilitate limitata, am inteles asta in timp. Intervin apoi tot felul de specialisti, cu ghilimele de rigoare, rude, prieteni, vecini care strica lucrarea. Si pretul mic oferit de un constructor elimina calitatea, putini clienti inteleg si invata din greselile altora. Suntem o tara saraca si din putin vrem sa facem mult. Din pacate nu prea se poate”, a explicat el. Spune insa ca traieste o mare bucurie si o implinire profesionala atunci cand un astfel de proiect traditional este dus la bun sfarsit intocmai specificatiilor sale.
Cu sau fara asfel de interventii personale, un lucru este cert – romanii incep sa descopere frumusetea nealterata a acestor case frumos impodobite. Pentru un pret care variaza, in medie, intre 400 si 500 de euro pe metrul patrat construit, astfel de case va scot in evidenta bunul gust si bucuria de a trai intr-un spatiu cald, primitor si puternic personalizat, conectat la trecut, dar privind spre viitor. Gasiti aici sau aici mai multe informatii despre astfel de case traditionale romanesti, inclusiv proiecte preluate de pe blogurile celor doi arhitecti: caseromanestilacomanda.blogspot.ro si case-frumoase.ro.