Cum te pornesti la drum dinspre Campulung Moldovenesc sau dinspre Vatra Dornei spre Maramures, traseul te proarta in ambele cazuri prin satul Ciocanesti. Este un sat cu circa 600 de case, toate la un loc formand un adevarat muzeu in aer liber. Peretii fiecareia dintre ele poarta motive traditionale de genul celor pe care le gasim pe ouale incondeiate, intr-o insiruire de forme si culori care au in spate o traditie relativ recenta si a carei poveste o spunem succint in cele ce urmeaza.
Denumirea de Ciocanesti vine de la principala activitate a locuitorilor de altadata, aceea de a bate (ciocani) fierul. Se spune ca aici locuia fierarii preferati ai lui Stefan cel Mare, fauritori de sabii incercate in multe lupte in timpul domniei sale de 47 de ani. De altfel, multe localitati romanesti poarta in numele lor astfel de indicii catre vechile indeletniciri ale locuitorilor sai (de ex. Baclesti, sat in judetul Bacau – a bacli, a ciopli lemnul, sat de tamplari). Dar Ciocanesti ar fi fost doar o escala pe traseul celor care urca spre Tara Maramuresului daca, prin anii ’50 ai secolului trecut, o gospodina nu ar fi avut viziunea artistica ce urma sa dea startul unei transformari estetice a satului care continua si in zilele noastre.
Casele de la Ciocanesti – traditie sustinuta de primarie
Totul a inceput cu ideea nastrusnica a Leontinei Taran, o gospodina din satul Ciocanesti, care, dornica de a-si impodobi cat mai frumos si original casa, s-a gandit sa scoata modelele din hainele traditionale si sa le aplice, cu ajutorul zugravului din sat, pe numele sau Dumitru Tomoioaga, pe peretii casei. Acest lucru se intampla in anul 1950, o initiativa in urma careia casa Leontinei a fost declarata muzeu. Ceilalti sateni, vazand succesul localnicei, nu s-au lasat mai prejos si au inceput si ei sa isi decoreze casele in mod similar. In timp, primaria avea sa coordoneze toate aceste lucrari artistice, finantand toate lucrarile de pictura. Localnicii spun insa ca fiecare motiv popular de pe casele lor le reflecta personalitatea.
Casele au ajuns astfel sa semene cu niste ii traditionale romanesti, impodobite cu motive populare desenate predilect cu rosu, verde, negru si galben. Si biserica din comuna are peretii exteriori decorati cu motive florale. De cateva decenii bune incoace, satul Ciocanesti a devenit o perla a Bucovinei pusa bine in siragul de frumuseti care atrage mii de turisti. Casele sunt pictate si in interior, iar peretii sunt decorati cu bundite, catrinte si camasi inflorate, toate de o frumusete extraordinara facute cu migala si purtate de cateva generatii. Satul gazduieste si un muzeu al oualor incondeiate, adevarate opere de arta populara in miniatura care imita, la o alta scara, decoratiunile de pe fatadele caselor. Lasam imaginile de mai jos sa vorbeasca de la sine despre acest muzeu in aer liber.
Surse: Obiective-turistice.com, Lataifas.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: