Cu totii am visat la ele cand eram copii sau chiar le-am avut, bineinteles la o scara mult mai mica. Casele din copaci erau refugiul perfect al copilului dintr-o lume pe care uneori nu o intelegea si i se parea ostila. Acum, cand suntem mari, regasim copilul din noi privind aceste imagini splendide care emana ideea de libertate absoluta la care tanjim cu totii. Casele din copaci au depasit demult designul clasic al unei cutii din lemn, devenind tot mai sofisticate, mai ales ca unele servesc drept case de vacanta si chiar hoteluri.
Primele doua imagini infatiseaza doua astfel de case din Suedia, cu un design total diferit una de alta. Prima, denumita sugestiv „Cubul din oglinzi”, are peretii formati integral din bucati mari de sticla reflexiva si din acest motiv se integreaza perfect in natura inconjuratoare. Desi initial ornitologii au atras atentia ca pasarile s-ar putea lovi de peretii din oglinzi, arhitectii au explicat ca peretii au in exterior o folie subtire ce emite raze infrarosii pe care pasarile le pot detecta, spre deosebire de om. Camera din copac, aflata undeva in nordul tarii scandinave, poate fi inchiriata in regim hotelier.
A doua casa din copac este si ea un hotel. Desi din exterior pare un cuib urias de pasari, camera din spatele nuielilor este una moderna si utilata cu tehnologie de ultima ora pentru ca, la fel ca in cazul precedent, este si ea o camera de hotel.
Cea de-a treia imagine ilustreaza perfect ideea de libertate pe care casele din copaci o simbolizeaza. La doar 26 de ani, Joel Allen, un programator canadian, a decis sa se retraga din bransa si sa se apuce de tamplarie. Ceea ce a realizat, un vis pe care tanarul spune ca l-a avut mereu, vedeti in fotografia de mai jos.
Indiferent de design, casele din copaci surpind mereu placut. Urmatorul exemplu este o casa ridicata de o companie specializata in constructia de case in copaci si „atarna” undeva in nord-vetul Germaniei. Propriu acestei locuinte este ca ea se sprijina pe crengile a doi copaci, un stejar si un anin.
Urmatoarea casa, ridicata pe trei castani, prezinta o provocare insemnata pentru cei care se aventureaza sa ii calce pragul. Numele insusi vorbeste despre ea: ceainaria de la prea mare inaltime. Este opera unui arhitect japonez, Terunobu Fujimori – cunoscut pentru apetenta pentru neobisnuit.
Ultima casa din exemplele noastre sfideaza orice imaginatie si, aparent, legea gravitatii. Ea se afla in orasul belgian Ghent si a fost construita cu ocazia unui festival local de arta dedicat tocmai ideii de conversie urbana. Casuta din copac este o copie in miniatura a casei din spate.
Surse: Daily Telegraph, Boredpanda, MNN
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: