In anii premergatori celui de-al doilea Razboi Mondial, imaginile cu Adol Hitler acasa (citind, plimbandu-si cainii si bucurandu-se de opere de arta) au fost folosite de regimul nazist pentru a crea o imagine publica favorabila a Fuhrerului.
Exista chiar o carte numita ”Hitler acasa”, in care profesorul Despina Stratigakos examineaza modul in care nazistii s-au bazat pe cele trei locuinte ale lui Hitler pentru a crea mitul unui Fuhrer rafinat, etic si moral. Cartea are in vedere arhitectura si designul caselor private ale lui Hitler si rolul lor in propaganda nazista.
Cele trei case ale lui Hitler
Hitler a intretinut 3 resedinte in timpul celui de-al treilea Reich:
– vechea cancelarie din Berlin;
– apartamentul privat din Munchen;
– Haus Wachenfeld, devenita mai tarziu Berghof, aceasta fiind casa sa de la munte din Obersalzberg.
Toate aceste trei case au fost complet renovate la mijlocul anilor 1930 si au facilitat crearea imaginii unei persoane moderne si sofisticate, preocupata de viata si de frumusetile ei.
Vechea cancelarie din Berlin
Vechea cancelarie din Berlin a fost, din 1871, resedinta oficiala a cancelarilor germani. Dupa ce a fost numit cancelar, Hitler a refuzat sa se mute in cladire pentru ca nu ii placea imaginea pe care ar fi putut-o crea despre el acest palat ponosit, in opinia lui. Totusi, cancelaria se afla in inima districtului guvernamental, iar Hitler a simtit ca aceasta cladire ar putea avea un rol important in revendicarea prestigiului diplomatic pierdut de Germania in urma primului Razboi Mondial.
Drept urmare, Hitler l-a angajat pe arhitectul Paul Ludwig Troost din Munchen pentru a se ocupa de renovarea spatiului. Cand Troost moare in ianuarie 1934, vaduva lui, Gerdy, infiinteaza o noua firma de proiectare si preia lucrarile sotului, devenind principalul decorator de interior al lui Hitler.
Apartamentul lui Hitler din Munchen
Apartamentul de lux din Piata Printului Regent 16 din districtul Bogenhausen din Munchen, ocupat de Hitler in octombrie 1929, a crescut respectabilitatea sociala a politicianului fata de clasele mai inalte ale orasului.
Apartamentul ocupa tot etajul al treilea al impozantei cladiri cu cinci etaje, cladire proiectata in Jugendstil (in germana stilul tineretului) de catre arhitectul Munchen Freanz Popp.
In ianuarie 1935, Hitler a angajat Atelier Troost pentru a renova si decora apartamentul sau spatios din Munchen, la un cost extravagant care reprezenta la vremea aceea o suma cu mult mai mare decat de 10 ori venitul mediu al unui medic din Germania. La 25 aprilie 1935, cand apartamentul era aproape terminat, The Daily Telegraph a publicat un articol despre aceste renovari specificand ca Adolf supraveghea lucrarea si ca mobilierul si decoratiunile sunt realizate dupa propriile proiecte ale Fuhrerului.
Haus Wachenfeld (mai tarziu Berghof)
Aproape de indata ce lucrarile s-au finalizat in apartamentul sau din Munchen, Hitler a intreprins o extindere si o renovare masiva la Haus Wachenfeld in Obersalzberg, locul pe care majoritatea germanilor l-au identificat ca fiind casa lui Adolf Hitler.
Lucrarile au inceput la sfarsitul anului 1935 si au fost finalizate in vara urmatoare. Ceea ce fusese odinioara un chalet modest, s-a transformat acum in Berghof, un complex mare si foarte bine pazit. Extinderea structurala a fost realizata conform propunerilor lui Hitler de catre arhitectul bavarez Alois Degano. Interioarele au fost decorate de Atelierul Troost in colaborare stransa cu Hitler.
Imaginile lui Berghof si ale fericitului sau proprietar, cele mai multe dintre ele luate de Hoffmann, au fost ditribuite pe scara larga in timpul celui de-al treilea Reich. Muntele din fundal si interactiunea lui Hitler cu animalele si copiii au servit ca mediu de umanizare a liderului Germaniei. Aparatul foto al lui Hoffman a capturat imagini cu fuhrerul care dadea copiilor dulciuri, in lumina slaba a soarelui, intretinand aastfel imaginea unui Fuhrer cu o viata casnica idilica.
Cititi si: Casa in care s-a nascut Hitler, transformata in sectie de politie