Pentru cei dintre noi care tanjim la lumea de dincolo de colosii din beton, casele mobile ne par expresia perfecta a libertatii pentru ca mobilitatea ne defineste mai mult ca oricand in aceste vremuri. Este parte a retetei succesului, si nu doar in plan profesional, si ne articuleaza tot mai mult comportamentul social, cautand mereu sa evadam dintr-un cotidian din ce in ce mai banal. Casele mobile, indiferent de forma in care se prezinta ele, sunt drumul cel mai scurt catre o stare de spirit curata si adevaratele bucurii ale vietii. Romanii descopera insa timid avantajele acestor tipuri de locuinte, ne spun producatorii autohtoni, din ratiuni care tin, in primul rand, de prejudecati.
Intr-o tara in care suntem adesea sufocati de birocratie, casele mobile vin cu principalul avantaj al lipsei obligativitatii autorizatiei de constructie. Mai mult decat atat, nu aveti nevoie de o fundatie si, la nevoie, va puteti muta locuinta pe distante scurte. Le puteti comanda in dimensiuni si forme diferite si majoritatea sunt construite din lemn. Au aceleasi calitati precum o casa clasica – izolate termic si fonic, tratate ingnifug si rezistente la intemperii – dar pot fi puse pe picioare intr-un interval mult mai scurt, uneori chiar si de o saptamana.
„Trebuie sa subliniem un singur lucru de la bun inceput: nu exista in acest moment in Romania case care sa fie incadrate in clasa energetica A. In schimb, aceste case mobile sunt”, a declarat pentru Casepractice.ro Nicolae Oiesdean, directorul Autorulote Romania, o firma care comercializeaza case mobile si rulote. Casele sale mobile vin pe sasiu galvanizat, pereti din panouri structurale izolate, podeaua si acoperisul avand si ele protectie termica, in straturi cu o grosime care variaza intre 5 si 15 cm, si bariera de vapori, in vreme ce interioarele sunt complet utilate si racordabile la retelele de utilitati.
Modelele au dimensiuni diferite si, in consecinta, difera si structura interioara si preturile. De exemplu, casele mobile cu o latime de 2,5 metri au preturi cuprinse intre 9.200 si 12.800 fara TVA. Modelele cu o latime de 6 metri, apropiate ca dimensiune de casele clasice, costa 22.300 de euro plus TVA. In structura lor intra doua dormitoare, fiecare de 9.5 metri patrati, un living de 14,5 metri patrati, o baie si o bucatarie de 12 metri patrati cu sala de mese inclusa.
Casele sunt produse in comuna Jilava, intr-un parteneriat cu o firma locala, si sunt gata in cel mult 2 luni, in functie de modelul comandat. „Sunt case fabricate in Romania si costa cu circa 4.000 de euro mai putin decat cele aduse din import”, ne mai spune directorul. In ciuda acestor avantaje, romanul priveste cu reticenta spre astfel de locuinte, subliniaza el. „in Romania, vindem cam 5-10 astfel de case mobile pe an pentru ca lumea pur si simplu nu intelege avantajele acestui tip de casa. Regretele apar abia dupa ce isi construiesc ei o casa in stilul clasic si isi dau seama ca toate calculele financiare initiale le-au fost date peste cap. Totul se rezuma la mentalitate, la prejudecati, exista acea jena de a te afisa in societate cu o astfel de casa”, adauga el.
Firma sa vinde si rulote care, mai spune directorul, sunt mai atractive pentru romani. „La rulote s-a schimbat in timp optica, la casele mobile nu. Vand cam 20-25 de rulote pe an”, la un pret care porneste de la 12.000 de euro. Explicatia consta in mobilitatea sporita a acestor tipuri de vehicule care te pot insoti, fie si familist, oriunde te poarta planurile de vacanta.
La Oradea, firma Marifor produce case prefabricate mobile realizate cu panouri tip „sandwiches” din lemn ignifugat cu izolatie interna (vata de sticla cu folie de aluminiu pe o parte, grosimea de 10 cm) termoacustica si incombustibila (podea – pereti – acoperia). Toate materialele utilizate sunt ecologice și caracterizate de o inaltă valoare de difuzie, cu alte cuvinte casa “ respira”, asigurand sanatate locuitorilor sai. Preturile variaza intre 10.000 si 15.000 de Euro plus TVA.
Firma vinde 3-4 astfel de case mobile pe an in Romania, in vreme ce 40-50 astfel de locuinte iau calea Occidentului in acelasi interval de referinta. „Cultura caselor mobile este foarte putin cunoscuta la noi, romanii nu sunt deschisi fata de ea pentru ca exista aceasta conceptie ca o astfel de locuinta are o suprafata de locuit ridicol de mica” ne-a explicat Marius Fora, patronul firmei. Mai mult decat atat, legislatia nu incadreaza aceste case mobile in mod clar, ceea ce adesea ridica probleme in relatia cu autoritatile locale, a adaugat el.
Vremurile se schimba insa. In America, de exemplu, circa 20 de milioane de locuitori locuiesc in case mobile, care reprezinta aproape 7 la suta din sectorul imobiliar american, potrivit unui studiu de acum 3 ani. Numarul a crescut sensibil pe fondul crizei imobiliare. Tot acolo, curentul caselor foarte mici „tiny houses” este in plina expansiune, mai ales in randul generatiei tinere care incepe sa valorizeze experientele de viata si nu bunurile. Pe masura ce preturile la imobiliare incep din nou sa creasca, romanii ar putea descoperi avantajul practic al unor astfel de locuinte. Casa, pana la urma, este acolo unde te simti cel mai bine.
Surse foto: Casemobile.ro, Marifor.ro