Dubaiul ne-a captat atentia prin proiectele sale megalomane care rasar de la zi la zi – hoteluri tip zgarie-nori, unele pe apa, insule artificiale, partii de schi in interior, gradini luxuriante in inima desertului. De data aceasta, privirea ni s-a indreptat spre un alt proiect cu adevarat unic: casele plutitoare cu camere subacvatice.
Proiectul a fost lansat la un targ international de barci din emiratul arab. Designerii spun ca aceste case plutitoare care, in denumirea originala, se numesc „cai de mare plutitori”, sunt de fapt niste yachturi cu aspect de case, dar cu camere subacvatice care ofera privelisti de nedescris. Mai exact, dormitorul principal si baia se vor afla sub suprafata marii, deschise spre viata marina si imagini greu accesibile altfel, potrivit site-ului Thoe.com.
Proiectul duce tot ceea ce inseamna industria mondiala de lux pe noi culmi, spun creatori sai. Doar 42 de astfel de barci vor fi proiectate si produse pana in 2016. Chiar daca proiectantii spun ca sunt barci, ele nu au propulsie, dar vor fi ancorate si integrate intr-un alt proiect megaloman, „The World”, arhipelagul artificial din Dubai care imita harta lumii.
Designerii sunt europeni, dar casele plutitoare vor fi toate produse in Dubai. Fiecare din aceste locuinte mobile va avea trei nivele: unul subacvatic, unul la nivelul marii si o punte superioara. Nivelul de mijloc contine camere cu ferestre inalte, acoperind practic toata inaltimea camerelor, pentru o imagine de ansamblu. Pe acest nivel de afla livingul, o bucatarie si o sala de mese, alaturi de o terasa neacoperita. Aceasta din urma poate fi transformata in spatiu de dormit pentru experiente de neuitat pe timp de noapte.
Puntea superioara a fost conceputa ca spatiu principal de relaxare. Designerii au instalat aici o cabina de dus, un mini-bar, o bucatarie mica, un pat si un jacuzzi.
De unde insa denumirea de cal de mare? Proprietarul agentiei imobiliare care vinde aceste case plutitoare spune ca i-a venit ideea dupa ce a citit ca aceste specii marine sunt pe cale de disparitie. Prin urmare, sub aceste case plutitoare, biologii marini vor crea o serie de recifuri artificiale unde calutii de mare se pot adaposti si inmulti in siguranta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: