Nu e neaparat trendy si cool sa fii ecologist in zilele noastre. E mai degraba o necesitate si poate chiar mai mult de atat, un imperativ. Asa cum ne-am folosit discretionar de natura mii de ani, acum si ea are nevoie de putin ajutor care poate veni in forme diferite. Despre una dintre ele, casele verzi, ecologice, naturale si durabile vom vorbi astazi.. Vom sta de vorba, in schimb, cu unii dintre principalii promotori ai locuitului ecologic, specialistii de la Natural-home4u.com, cei care ridica astfel de case verzi, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra unei piete inca la inceput in Romania, dar care atrage foarte multa atentie in Occident.
Incepand cu anii 2000, dar apoi in mod organizat din 2011, echipa de la Natural-home4u construieste case ecologice folosind diferite tehnici : case din baloti de paie, case din chirpici, case din pamant (cob, saci umpluti, chirpici sau pamant batatorit). De asemenea, a fost si prima din tara care a lucrat cu tehnica cordwood (butuci de lemn cu lungime maximă de 40 cm).
Nemeth Janos este coordonatorul echipei. Nu ii place sa i se spuna proprietar pentru ca, a subliniat el in mod repetat, nu construieste caze verzi pentru bani, ci pentru a ajuta. A invatat meserie in Germania si Franta si apoi s-a intors in Romania pentru a-i invata si pe altii sa traiasca in armonie perfecta cu natura. Echipa cu care lucreaza exista doar pentru ca altii au nevoie de ea si nu din ratiuni strict financiare, a adaugat el. Din acest motiv, colegii isi impart veniturile intre ei in mod egal si nu exista sefi.
Nu conduce deci un business, ci promoveaza doar un stil de viata sanatos. „Traim din aceasta activitate, dar noi nu facem avere din asta. O casa ecologica 100 la suta nu are nicio legatura cu afacerile, este o casa careia ii dai suflet construind cu ce ai la indemana pe Pamant”, ne-a declarat el. „Am fost si eu orasean si stiu ca la oras majoritatea problemelor cu care te confrunti tin de bani: platesti chirie, platesti gradinita, scoala, rate, banii nu-ti ajung. Altii viseaza la o casa, dar nu au suficienti bani nici macar pentru a visa la un credit. Or o casa ecologica se poate face cu bani foarte putini, oricine isi poate face o astfel de casa ecologica. Si pentru ca mie o astfel de casa mi-a schimbat viata, vreau sa ajut in primul rand oamenii care sunt in situatia in care am fost eu”, a adaugat Nemeth Janos.
Ce inseamna pret accesibil, am intrebat noi in mod firesc. Sunt doua categorii de clienti, ne-a raspuns interlocutorul. Sunt cei care isi implica intreaga familie in procesul de constructie si au nevoie doar de consultanta. Si mai sunt cei care vor ca echipa Natural-home4u sa le construiasca si sa le predea casa la cheie, ceea ce inseamna costuri mult mai mari. „Constructia unei case ecologice implica foarte mult efort, munca manuala. Si se plateste in acest caz ca si artizanatul, se cere bani pe manopera, care este cam 130 de euro pe metru patrat in cazul nostru. Pare mult, dar ganditi-va ca la final nu veti locui in niste cutii, ci in case adevarate, estetice, eficiente, practice si, mai ales, sanatoase,” a subliniat el.
Nemeth Janosz ne da propriul exemplu, o casa in constructie pentru familia sa cu trei copii, denumita „Coliba verde din Ardeal”. Casa are 80 de metri patrati, ridicata intr-un stil traditional din judetul Mures, cu multe elemente decorative organice. „Mi-am impus plafonul, si nu vreau sa-l depasesc, de 3.000-4.000 de euro. Este o casa confortabila, o casa de durata, calduroasa iarna, racoroasa vara, cum ar trebui sa fie orice casa”, ne-a precizat el. Casa are interioare deschise pentru ca, mai spune Nemeth Janos, o casa trebuie sa tina familia impreuna. „Mai mult decat atat, oamenii ar trebui sa isi petreaca majoritatea timpului afara, casa este pentru odihna si adapost. Plus ca o casa cu spatii deschise e mai usor de incalzit”, a adaugat el.
Casele verzi – pretul este stabilit de mediul natural
Pretul difera si in functie de terenul ales pentru ca sunt suprafete care ofera materiale din constructie din abundenta. „Pretul variaza intre 100 si 350 de euro pe metru patrat. La 100 de euro, familia se implica la maxim. Cei care vor case din lut, de exemplu, au materialul, pamantul, pe gratis, te costa doar excavarea. Consultanta ridica pretul pana la cel mult 130-150 de euro pe metru patrat. La 350 de euro deja vorbim de un client care alege o echipa si acesta este un pret pentru o casa la cheie, cu materiale, manopera si finisaje. Dar tineti cont ca multi dintre cei care aleg case ecologice nu au pretentii mari, nu vor case impunatoare, vile”, a mai subliniat interlocutorul nostru. Cel mai important la o astfel de casa ecologica este ca viitorii proprietari isi pot exprima deschis creativitatea prin diferite finisaje organice.
Impreuna cu echipa sa construiesc 1-2 case ecologice pe an, alaturi de diferite lucrari de renovare si finisare. Au construit case in Mures, Harghita, Cluj, Giurgiu, inclusiv in Franta, un proiect care a fost unul de initiere pentru Nemeth Janos. „Nu construim insa pe banda rulanta, nu cautam sa avem de lucru, ci raspundem celor care ne cauta. Din acest motiv eu ma axez mai mult pe consultanta pentru ca este importanta sa ne ajutam reciproc”, mai spune el. Dintre tehnicile enumerate la inceput, cea mai cautata este constructia din baloti de paie. Accesand linkurile de mai sus puteti gasi mai multe detalii despre proiectele derulate de Nemeth Janos si echipa de la Natural-home4u.
Acest articol face parte din categoria „Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.