Un bucurestean care s-a mutat la Sibiu, Razvan Vasile, si-a indeplinit un vis. S-a ambitionat sa construiasca o casa exclusiv din materiale naturale. Ideile sale au inceput sa prinda forma si s-au transformat incetul cu incetul in ceva mult mai spectaculos – Castelul de lut de la Porumbacu.
Stilul arhitectural si peisajul de le poalele muntilor Fagaras au atras deja atentia multor turisti care au trecut prin zona, iar despre Castelul de lut de la Porumbacu se vorbeste deja si in strainatate.
Potrivit turnulsfatului, aproape in fiecare zi opresc masini cu turisti la poarta sa vada Castelul de lut de la Porumbacu, dupa ce au aflat de pe internet despre constructia sa. Proprietarul spune ca au fost si 200 de masini parcate in apropierea Castelului de lut de la Porumbacu. Oamenii vin sa-l admire si sa-l fotografieze.
Castelul de lut de la Porumbacu are o suprafata de 320 de metri patrati amprenta la sol. La fundatie s-a folosit beton ciclopian, pentru ca e un sol pietros. Potrivit proprietarului, s-a sapat „gen piscina si s-a cofrat de jos”.
Casa este structurata pe bustean de molid, care a fost acoperit cu cob. Peretii exteriori au o grosime de 60 de centimetri, iar cei interiori sunt de 45 de centimetri. Castelul de lut de la Porumbacu are acoperis dintr-o folie speciala care se monteaza fara astereala. In ceea ce priveste izolatia termica, s-a folosit vata bazaltica. Celelalte doua materiale naturale la care s-a gandit, canepa si lana, erau mai scumpe.
De-a lungul lucrarilor, proprietarul spune ca a discutat cu mai multi arhitecti si a avut ceva de munca pana sa-l gaseasca pe cel potrivit, care sa inteleaga exact ce-si doreste. Munca la Castelul de lut de la Porumbacu dureaza de cativa ani buni, iar cea mai sustinerea pe care a avut-o Razvan Vasile a fost din partea sotiei si copilului.
Cand va fi gata Castelul de lut de la Porumbacu
Tencuiala exterioara este de var si nisip. De asemenea, turnurile au fost construite din piatra de rau. In ceea ce priveste finisajele interioare, este tencuit cu argila cu var, nisip si rumegus. Despre Castelul de lut de la Porumbacu, proprietarul spune ca in final va costa mai mult decat daca l-ar fi facut din caramida, insa „a meritat tot efortul”. In final, Castelul de lut de la Porumbacu va avea 10 camere si va gazdui si turisti.
Castelul de lut de la Porumbacu va fi gata cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, iar proprietarul se gandeste sa deschida si un restaurant.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: