Nu e de ajuns ca e casa foarte mica, dar este si una in totalitate autonoma din punct de vedere energetic. Este visul devenit realitate al unei femei care a vrut sa traiasca cat mai aproape de inima naturii, fara grija datoriilor la banca, intr-un spatiu mic, dar complet functional. Casuta autonoma energetic este o noua dovada ca locuitul intr-un spatiu restrans nu inseamna sub nicio forma sacrificarea confortului.
Casa a fost ridicata de un fost constructor de barci care, vazand popularitatea crescanda a caselor foarte mici in randul americanilor, a pus bazele unei firme care construieste acum astfel de locuinte in miniatura. A spart gheata cu aceasta casa care i-a fost comandata de o femeie singura si care voia sa dea un nou sens vietii sale, mutandu-se intr-un mediu complet nou, nealterat. Casuta este integral construita din lemn recuperat de la proiecte mai vechi.
Casuta este dotata cu un sistem de panouri solare cu o capacitate de 600 de wati si un sistem de colectare a apei de ploaie care poate strange pana la 32.000 de litri pe an. Pentru incalzire iarna femeia foloseste o soba cu lemne. In plan, locuinta se prezinta ca o serie de spatii practice, extinse la etaj printr-un dormitor cochet, deshis spre exterior prin cateva ferestre tip mansarda. Numeroase spatii de depozitare au fost integrate oriunde a fost posibil, sub canapeaua din living, de exemplu.
Peretii casutei, care masoara 6,7 metri in lungime, 3,2 metri latime si 3,4 metri inaltime, au fost izolati cu panouri structurale termoizolante de 62 de mm grosime, materiale usoare, eficiente, dar solide in egala masura. Spatiul mic din interior se extinde in afara printr-o veranda acoperita si o terasa din lemn. Accesul pe aceste spatii se face cu ajutorul unor usi din sticla glisante care deschid si mai mult spatiul interior restrans. Tot in exterior, pe lateral, a fost amplasat un spatiu care adaposteste o masina de spalat rufe si toate elementele electrice ale sistemului solar.
Un dormitor discret a fost amplasat la mansarda, inconjurat de trei ferestre astfel incat senzatia de claustrofobie este complet eliminata. Cu tot cu echipamente, casuta a costat 77.000 de dolari.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: