Moda casutelor pare sa cuprinda toate straturile societatii, de la mic la mare. Pornita subit ca o miscare care voia sa sparga rutina in care oamenii traiau, febra nano-locuintelor a devenit foarte repede un model alternativ pentru cei care cauta un spatiu practic pentru locuinta lor, intr-o perioada in care costurile sunt din ce in ce mai ridicate. Si pentru ca e devenit un curent dintr-un colt in altul al lumii, studentii Universitatii Harvard au intrat si ei in hora si au infiintat un laborator dedicat tocmai conceperii de astfel de locuinte minuscule pentru o generatie care nu mai cauta stabilitatea, ci aventura si experienta inedita. Laboratorul de design a primit imediat finantare de la facultatile de profil din cadrul renumitei universitati americane, scrie site-ul Treehugger.com.
In argumentatia lor, studentii de la Harvard au explicat ca ridicarea unor astfel de locuinte in miniatura inseamna mai putin lemn folosit si, astfel, mai putine deseuri generate in procesul de constructie. Un spatiu mic cere, in mod logic, si aparatura electrocasnica de dimensiuni reduse care, in timp, duce la o economie substantiala de electricitate. La fel, un spatiu mai mic inseamna si economie de alte tipuri de energie, precum cea termica, consum redus de conbustibili si costuri reduse de intretinere si impozite net inferioare. Nu in ultimul rand, o nano-locuinta merge mana in mana cu energia regenerabila prin plasarea de panouri solare, de exemplu, pe acoperis, tocmai prin prisma noii filosofii de viata care ii anima pe cei care cauta astfel de casute.
Primul proiect al laboratorului de design minimalist a fost Getaway, a casuta din lemn de cedru pe care studentii au amplasat-o in mijlocul unei paduri, la distanta de doua ore de mers cu masina de oras. Interiorul, amenajat in stil rustic, utilizeaza la maxim orice spatiu disponibil. Patul de la parter, de exemplu, este flancat de rafturi integrate in perete si de o fereastra larga care deschide interiorul spre natura de afara. Deasupra sa se afla un al doilea pat, intr-un spatiu mai restrans, dar destul de confortabil, iar oblonul unei ferestre coboara in interior si devine o masa foarte utila.
La etaj, daca i se poate spune asa, in capul scarilor din imagine, casuta de la Harvard are un mic pod caruia i se poate da orice tip de intrebuintare doreste proprietarul, de la spatiu de depozitare pana la unul care sa gazduiasca un pat in plus. Bucataria este una functionala, dotata sumar insa, cat sa permita un sezur relaxant in aceasta casa conceputa de studenti ca fiind una de vacanta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: