Pentru ca isi doreau un loc in care sa lucreze, dar sa se si relaxeze, doi arhitecti – sot si sotie – au conceput proiectul unei case din canepa si var care se ridica in aproximativ o saptamana. Pretul de pornire este 26.900 de dolari si nu include montajul.
„Ne straduiam sa ne terminam treaba lucrand de acasa, intr-o locuinta cu doi copii. Si ne tot gandeam: ce ar fi sa sa avem un mic birou in curtea casei”, isi aminteste americanul Drew Oberholtzer, sotul Anastasiei Konopatkaia. Asa ca au proiectat o casuta care, in cele din urma, s-a transformat ceva in mai mult decat un simplu spatiu pentru munca de acasa.
Pentru a o ridica, au folosit un material numit hempcrete – compus din canepa si var, precum si cherestea. In cei 13 metri patrati ai locuintei incap doua canapele si un pat ceva mai mare, la masarda. Kit-ul costa 26.900 de dolari si pentru montaj este nevoie de cel putin doi oameni, spun arhitectii americani.
Potrivit acestora, combinatia de canepa, var si lemn face ca temperatura si umiditatea sa ramana constante in interiorul casei si, prin urmare, costurile de incalzire/racire scad cu pana la 40 la suta. La exterior, tencuiala finisata nu necesita prea multe lucrari de intretinere, asa ca mica locuinta a atras atentia si celor care nu au prea mult timp pentru bricolaj.
Un roman face case din hempcrete
La 30 de kilometri de Bucuresti, in satul Piscu, un ingineri roman, Alexandru Postu, a ajutat la ridicarea unei case din hempcrete. „Prin anii ‘60, in Franta, canepa a fost folosita la restaurarea cladirilor istorice. Unde alte materiale nu au reusit, hempcrete (amestecul de canepa cu var) s-a dovedit solutia salvatoare. Treptat, a fost inglobat de domeniul constructiilor naturale si imprastiat pe planeta. Exista case care acum au deja zeci de ani si reprezinta o marturie vie a ceva ce nu este doar un trend, ci o reinventare a unor materiale de baza”, povesteste acesta, pentru Vice.
Hempcrete ca un buffer termic. Canepa produce aceasta masa lemnoasa speciala in doar cateva luni, iar carbonul e inchis apoi in pereti. Pe masura ce varul se recalcifica, absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera si ai o casa care salveaza mediul, cu o amprenta minuscula pentru planeta, explica inginerul roman.
Potrivit lui Alexandru Postu, pretul in Romania variaza intre 40 si 150 de euro pe metru patrat construit, in functie de ce metoda de aplicare se alege. Locatia casei si accesul, vremea si accesul pot, de asemenea, influenta pretul final.
Sursa: dwell.com
Cititi si: Casuta din natura pe care o veti gasi la Mobexpert. Preturi de la 22.000 de euro
Cititi si: Casa din lemn care stocheaza apa de ploaie si uda plantele