Cand o familie de pensionari si-a dorit o casuta moderna intr-o zona rurala, departe de tumultul marilor orase, a apelat la arhitecti inspirati, care au venit cu ideea construirii unei locuinte cochete si prietenoase cu mediul inconjurator.
Casa celor doi pensionari se afla la circa o ora de mers cu masina de orasul australian Melbourne, intr-o zona in care acestia detin o ferma. Locuinta nu este conectata la retelele publice de utilitati. Isi produce singura energia de care are nevoie si are si sistem propriu de reciclare a gunoiului menajer.
La exterior, casa este placata cu lemn de arbore de cauciuc, rezistent la temperaturi ridicate. In ceea ce priveste compartimentarea, aceasta este una simpla: in afara livingului, cu bucatarie deschisa si zona de dining, mai exista un dormitor si o baie. Dormitorul are un pat confortabil si o fereastra generoasa, de la care poate fi admirat pesajul natural al zonei.
Simplitatea si natura ne echilibreaza
Este stiut faptul ca o casa retrasa, in care domnesc linistea si armonia are un efect pozitiv asupra emotiilor noastre. Mai ales in aceasta perioada dificila, marcata de pandemia de coronavirus, designerilor li se cere sa vina cu solutii practice pentru incaperile in care oamenii se odihnesc sau muncesc.
Lemnul masiv, plantele si mobilierul in culori neutre contribuie din plin la crearea unui mediu relaxant, chiar proprice meditatiei. In plus, calitatea aerului se va ameliora simtitor daca alegem sa readucem natura in casele noastre. Un rol important il joaca si lumina naturala, care trebuie sa patrunda din abundenta in incaperile cu ferestre generoase. Cand aceasta este insuficienta, putem apela, cu incredere, la lampi speciale de zi.
Nu in ultimul rand, la fel de importante sunt si spatiile de relaxare tematice. Fie ca ne place sa ascultam muzica, fie ca suntem atrasi de lectura sau de yoga, fiecare este liber sa isi amenajeze coltul lui in care sa se simta bine si sa elibereze tot stresul dupa o zi solicitanta.
Sursa: contemporist.com