Izolarea unei locuinte este acum parte integranta a procesului de constructie. Metodele sunt diverse, evoluand in timp de la banala placa de polistiren pana la mijloace noi, ecologice si mult mai eficiente, care asigura un confort superior, indiferent de tipul locuintei si climat. Astazi vom examina izolatia cu fibra de celuloza, o solutie moderna, ecologica si perfomanta de izolare termica si fonica, care devine tot mai populara in Romania. Vom vedea, pe langa avantajele acestei metode, si cat costa izolatia cu celuloza.
Haideti sa vedem, mai intai de toate, ce este celuloza si de ce recomandam aceasta optiune cand vine vorba de izolarea unei locuinte. Fibra de celuloza este un material organic obtinut prin reciclarea hartiei ziarelor si revistelor, ignifugat, aditivat cu solutie antiseptica pentru prevenirea aparitiei ciupercilor si tratat impotriva daunatorilor. Mai concret, hartia este descompusa in fibrele sale brute, amestecata cu sare de bor si apoi macinata intr-o moara. Boratul apara materialul de insecte si de mucegai, il asigura impotriva degradarii si il face rezistent la foc.
Mentionam de la bun inceput ca fibrele de celuloza se remarca prin proprietati termice deosebite, avand un indice de transfer termic inferior izolatiilor clasice cu vata minerala sau polistiren. Izolatia cu celuloza poate fi utilizata incepand cu densitati de la 35kg pana la minim 65kg/mc in cazul peretilor verticali potrivit ghidului de izolare cu celuloza de pe Domu.
Acesta caracteristica o mai intalnim doar la vata bazaltica care are insa un pret prohibitiv. Celuloza se aplica cu o suflanta ce ajuta la umplerea tuturor golurilor din acoperis sau din pereti, insa specialistii recomanda ca izolatia de sub acoperis precum si izolatia mansardelor sa fie de minim 20 cm pentru a putea oferi o protectie corespunzatoare.
Foarte important, de asemenea, acest tip de izolatie termica se poate folosi atat pentru pereti, podele, cat si pentru tavane si acoperisuri, asigurand totodată o protectie fonica ridicata.
In plus, celuloza ajuta si la distributia uniforma a umezelii in cavitatile unde este folosita, prevenind acumularea ei intr-o singura zona si facilitand astfel procesul de uscare. Cat priveste izolatia fonica cu celuloza, aceasta optiune este mult mai eficienta decat cea cu vata minerala. Sa ne amintim de cofrajele de oua, facute tot din celuloza, cu care se izolau eficient nu demult studiourile muzicale. Pentru izolatii fonice de mare randament se foloseste insa celuloza cu densitate mare (peste 40 kg/mc).
Pentru a avea imaginea de ansamblu privind eficienta acestui tip de izolare, va spunem ca in Finlanda, de exemplu, pana la 80 la suta dintre case sunt izolate termic cu celuloza. Gratie acestei protectii termice ridicate, economiile la factura de incalzire pot ajunge si pana la 50 la suta. Cat despre preturile izolatiei cu celuloza, acestea variaza in functie de suprafata izolata si densitatea stratului de celuloza, dar, estimativ, costurile incep de la 8 euro/metrul patrat.
Surse: Arazu.ro, domu.ro, Romanialibera.ro, Rosamont.ro