Atunci cand tavanul si peretii camerelor de la etajele superioare prezinta urme de deteriorare, la care se adauga aparitia mucegaiului, trebuie luata in calcul renovarea acoperisului, pentru ca nivelul de confort si valoarea locuintei sa nu scada.
Inainte de a va apuca de renovarea acoperisului, cu ajutorul unei firme autorizate sau in regie proprie, este bine sa va informati in legatura cu documentele necesare. Simpla renovare sau reparare nu necesita niciun fel de autorizatie de construire/desfiintare, atat timp cat nu se modifica forma invelitorilor, a teraselor ori a acoperisului cu totul. In caz contrar, orice renovare sau inlocuire a acoperisului implica, potrivit Legii 50/1991, cu modificarile aduse, obtinerea unui certificat de urbanism de la primarie si a unei autorizatii de constructie.
Urmatorul pas este alegerea unei firme care sa evalueze starea acoperisului si sa va faca o oferta concreta si realista pentru repararea acestuia. Tineti cont de faptul ca oferta de pret completa trebuie sa cuprinda atat materialele de baza, accesoriile, cat si manopera. In plus, cereti toate informatiile necesare despre materialele folosite, termenul de finalizare si garantie. Ca sa fiti siguri ca faceti alegerea corecta, alegeti cel putin trei firme si analizati ofertele si conditiile fiecareia.
Cum se calculeaza costul lucrarii
Daca renovarea acoperisului se poate rezuma doar la cateva lucrari de intretinere, atunci afla ca, in functie de materialul din care e realizat invelisul, vopsirea poate costa intre 30 si 100 de lei/mp, curatatul si repararea jgheaburilor poate porni de la 25 lei ml, pretul hidroizolatiei (reparatia infiltratiilor) se invarte in jurul sumei de 100 de lei/mp, iar spalatul acoperisului pleaca de la 15 lei/mp.
In functie de felul in care negociezi cu firma care iti va renova acoperisul, poti opta pentru diverse pachete de lucrari. De exemplu, schimbarea invelitorii metalice, cu tot cu manopera, folie anticondens si sipca, poate costa 150-180 de lei/mp, in vreme ce montarea unui sistem complet de jgheaburi si burlane ar putea atinge suma de 120 lei ml.
Daca este nevoie de schimbarea in totalitate a acoperisului, pretul total al unui acoperis clasic, cu toate piesele de tamplarie, manopera, furnizarea si montarea invelitorii porneste de la 25 lei/mp si poate ajunge la 45 lei/mp, pretul mediu fiind de 30 lei/mp. Prin urmare, daca te intrebi cat costa acoperisul unei case de 100 mp, atunci pretul poate varia intre 2500 de lei si 4500 de lei. Retine, insa, ca pretul total difera, in functie de zona in care te afli (oras, sat, munte, ses), materialele folosite (clasice sau de ultima generatie), cerintele speciale pe care le ai, tehnologiile moderne folosite pentru renovarea sau inlocuirea acoperisului.
Iar daca dupa renovarea acoperisului casei v-au mai ramas ceva bani si ati pus ochii pe un teren aflat in extravilan, de exemplu, nu pierdeti in vedere legislatia referitoare la dreptul de preemptiune, acel drept de care se bucura cineva care este preferat in calitate de cumparator al unui bun. Acesta nu trebuie confundat cu dreptul prioritar de cumparare, care se naste din conventia partilor, avand o natura contractuala. Din contra, dreptul de preemptiune este specificat in lege si este prevazut ca o norma juridica imperativa.