Aproximativ 80 de grupuri de cercetatori lucreaza la dezoltarea unui vaccin impotriva noului tip de coronavirus. Eficienta serului este pusa, insa, sub semnul intrebarii de multi cercetatori si experti in sanatate publica. In plus, nici rezultatele testelor efectuate pana acum nu sunt prea incurajatoare.
Cea mai autorizata voce din SUA pe subiectul „coronavirus”, dr. Anthony Fauci a declarat recent, in Congres, ca nu exista nicio garantie ca vaccinul va fi eficient. „Poti sa ai totul asa cum crezi ca trebuie sa fie si sa nu reusesti totusi sa induci acel tip de raspuns imun care se ofere protectie de durata” in fata coronaviruslui, a explicat Fauci.
„Asa ca una dintre marile necunoscute este daca vaccinul va fi eficient. Dat fiind modul in care corpul raspunde la acest tip de virusi, am un optimism precaut” in privint eficientei vaccinurilor la care se lucreaza, a adaugat Fauci. El este consilierul pe probleme de sanatate al Casei Albe si unul dintre putinii oameni de a carui parere tine cont inclusiv presedintele Donald Trump.
Ingrijorare in randul epidemiologilor
Potrivit lui Anthony Fauci, multi epidemiologi se tem ca vaccinul nu va face decat sa intareasca virusul Sars-Cov-2. In acest caz, acesta ar deveni mult mai periculos. „Asa ca vrem sa ne asiguram ca acest lucru nu se intampla. Acest risc si eficienta sunt cele doua mari necunoscute”, a subliniat Fauci.
Un semnal deloc incurajator a venit dinspre Oxford, acolo unde testarea vaccinului pe maimute nu a dat tocmai rezultatetele asteptate. „Nu a existat nicio diferenta în cantitatea de ARN viral detectat din secreţiile nazale la maimuţele vaccinate în comparaţie cu animalele nevaccinate”, a dezvaluit un reputat om de stiinta, William A. Haseltine.
Conform estimarilor expertilor consultati de BBC, un vaccin contra COVID-19 nu va fi gata de administrare populatiei inainte de jumatatea anului viitor.
Cititi si: Vaccinul contra COVID-19, testat pe oameni. Ce spun primii voluntari
Cum ar putea beneficia Romania de vaccin
Intrebat intr-un interviu ce va face Romania pentru a avea acces la un posibil vacccin, Alexandru Rafila a dat un prim indiciu. El a spus ca un mecanism european de procurare colectiva „a fost pus in aplicare, incepe sa functioneze, si Romania si-a exprimat intentia de a fi parte”.
„Sigur ca nicio tara a Uniunii nu este obligata sa fie parte a acestui program de achizitie si de distributie comuna a medicamentelor si a vaccinurilor. Dar, din cate stiu eu, Romania si-a exprimat disponibilitatea, si atunci in mod normal ar trebui sa avem acces prin mecanismul acesta coordonat al Uniunii Europene”, a precizat Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cititi si: Marturia unui medic roman din prima linia a luptei cu COVID-19