FOTO: moshehar/Pixabay.com
Pentru a fi cât mai bine protejate de vreme și de alți factori externi care le pot deteriora, țevile trebuie izolate. De asemenea, izolarea este necesară și pentru reducerea pierderii de căldură sau pentru o izolare fonică dacă vorbim despre o presiune crescută. Foarte important de precizat este că specialiștii în domeniu recomandă ca aceste lucrări de izolație să se facă înainte de venirea anotimpului rece. Însă, trebuie să știți și ce fel de izolatie pentru tevi să alegeți.
În cazul unor conducte trebuie să aveți în vedere limitarea transferului termic. O soluție este reprezentată de izolațiile precum Reflectiva Performa X DL PLUS 7 Straturi, care limitează transferul de energie cu până la 97%. Se aplică la conducte și tubulaturi, dar și la terase, tavane, pardoseli încălzite, pereți exteriori, acoperișuri sau mansarde. Potrivit specialiștilor, se montează ușor, are o durată de viață lungă, fiind foarte rezistentă și flexibilă. Specialiștii spun că după astfel de lucrări îți poți reduce facturile la încălzire cu aproximativ 30%.
Un alt material care se folosește la izolarea instalațiilor este politubul. Acesta izolează foarte bine din punct de vedere termic, dar și acustic, conductele de încălzire centrală, instalațiile de climatizare, cele sanitare sau de canalizare. De asemenea, sunt elastice și rezistente. Mai mult, polituburile au o structură celulară închisă și pot fi încorporate și în toate tipurile de pardoseli.
O metodă mai eficientă de încălzire este cea prin pardoseală. Dar trebuie să fiți atenți, pentru că și aceasta ar avea nevoie, ca și în cazul celorlalte țevi și conducte, de o izolație. Specialiștii recomandă o banda perimetrala, care este proiectată pentru a fi folosită la încălzirea în pardoseală în clădiri rezidențiale sau de birouri, precum și în spații de producție sau de depozitare. Aceasta are rolul de a separa șapa flotantă de pereți și este folosită ca rost de dilatare și izolant fonic. Se lipește perfect pe colțuri și proeminențe, iar folia din polietilenă împiedică să treacă umiditatea din șapă, iar astfel se formează o barieră atât termică, cât și fonică.
Banda perimetrală se montează pe tot conturul camerei și pe orice structură care depășește cota pardoselii. Potrivit specialiștilor, banda se fixează pe suprafața peretelui și cu ajutorul benzii fie de polistiren, fie de folia hidroizolației.