Cat de inalta trebuie sa fie o camera este o intrebare cu nenumarate raspunsuri. Ni s-a intamplat de multe ori sa intram intr-o incapere si sa fim loviti instant de senzatia de claustrofobie doar pentru simplul fapt ca tavanul camerei era mult prea jos. Sau invers, sa ne auzim vocea in ecou pentru ca incaperea respectiva parea extinsa mai mult in plan vertical decat in plan orizontal.
Astfel apare intrebarea fireasca: cat de inalta trebuie sa fie o camera? Specialistii, citati de site-ul Uniqroom.com, ne raspund la ea in cele ce urmeaza:
Cat de inalta trebuie sa fie o camera: criterii pe care trebuie sa le luam in calcul
Sunt cateva criterii care trebuie luate in calcul atunci cand determinam inaltimea ideala a unei incaperi, precum climatul, circulatia aerului, expunerea la lumina naturala si proportiile locuintei in ansamblul sau, spun arhitectii. In orice caz, mai spun acestia, se manifesta deja un curent in care proprietarii locuintelor vor un tavan din ce in ce mai inalt.
Astfel, in urma cu 20-30 de ani, o camera avea o inaltime in medie de 280-300 de centimetri. In prezent, valoarea a urcat pana la cifra de 400 de centimetri, atingand si 7 metri pe alocuri.
In orice caz, atunci cand vreti sa stabiliti inaltimea ideala a unei camere, tineti cont de urmatoarele aspecte. In primul rand, conditiile climatice din regiunea unde ridicati casa. De exemplu, in Europa si Japonia, regiuni care trec prin sezonul rece, inaltimea tavanului este de 2,4-2,5 metri, iar explicatia este foarte simpla – economia de energie. Cu cat tavanul este mai inalt, cu atat incaperea cere mai multe resurse pentru a fi incalzita.
In schimb, in zonele de litoral sau in cele cu climat preponderent bland, tavanul este mai inalt deoarece permite o mai buna circulatie a aerului si, in consecinta, ajuta la mentinerea racorii. In aceste locuinte, inaltimea camerei este cuprinsa intre 280 si 320 de centimetri, permitand si luminii naturale sa patrunda lesne, inlaturand umezeala.
Inaltimea camerei trebuie sa depaseasca latimea acesteia
Cat priveste proportiile, o regula nescrisa spune ca inaltimea camerei trebuie sa depaseasca latimea acesteia. Alte formule recomanda un calcul simplu: L+l/2 (lungime plus latime impartit la doi) care, spun expertii, ar mentine o proportie echilibrata a camerei.
In orice caz, mai spun arhitectii, orice discutie despre inaltimea unei camere trebuie sa se plieze pe particularitatile locuintei. Astfel, in casele cu design modern, interiorul este uneori fragmentat, cu multe spatii expuse si care formeaza un vid intre etaje, cu scopul de a extinde limitele fizice ale locuintei, de a deschide interiorul. Si in acest caz, spatiul deschis permite o mai buna ventilatie si o propagare mai buna a luminii naturale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: