Pe masura ce tehnologiile de constructie evolueaza si designul exterior capata forme tot mai indraznete, sfidand conventionalul, ferestrele tind sa aiba un rol tot mai important in casele construite in prezent, estetic si nu nu numai. Am vazut cum casele cu ferestrele largi, in general case moderne, alaturi de alte spatii vitrate, se disting ca locuinte personalizate, cu un impact vizual mult mai puternic. In acest context, cat de mari trebuie sa fie ferestrele unei case este intrebarea care apare inevitabil in discutie.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca dimensiunea ferestrelor are un impact major asupra eficientei energetice a respectivei cladiri. O casa cu ferestre mult prea mari lasa prea multa caldura sa patrunda inauntru in verile fierbinti si la fel de multa sa iasa in iernile friguroase. Ca sa raspundem pe scurt la intrebarea pusa mai sus, designerii recomanda ca, in general, suprafata totala a spatiilor vitrate ale unei locuinte sa fie de cel mult 30 la suta din suprafata totala a casei, dar nu mai putin de 20 la suta. O alta recomandare pe care am gasit-o este ca suprafata vitrata dintr-o camera sa fie de o zecime din suprafata utila a respectivei incaperi. Acestea sunt doar calcule generale, orientative, dar un arhitect cu experienta stie foarte bine cum sa plaseze geamurile in raport cu suprafata constructiei si alte detalii importante, precum expunerea la soare.
Specialistii spun insa ca este indicat sa aveti ferestre mari decat ferestre mici, tocmai din perspectiva rolului pe care lumina naturala il joaca in viata de zi cu zi, mai ales in acele spatii in care ne petrecem majoritatea timpului. Studiile arata ca lumina naturala ne face mai activi si mai productivi la locul de munca, in timp ce, lipsa ei, duce la dereglari ale somnului, scaderea performantei si da dependenta de stimuli precum cofeina, nicotina si medicamente. Tocmai din acest motiv, pe baza studiilor facute de-a lungul anilor, arhitectii iau tot mai mult in calcul potentialul luminii naturale atunci cand proiecteaza case.
In consecinta, pentru o plasare ideala in raport cu volumul optim de lumina naturala pe care il poate raspandi in interior, cota superioara a unei ferestre nu trebuie se fie mai joasa de 1,80 metri. Altfel spus, limita de sus a ferestrei este situata la o inaltime egala sau mai mare de jumatate din adancimea incaperii. Tineti, de asemenea, cont si de expunerea locuintei catre punctele cardinale. Ferestrele indreptate spre est, sud si vest, punctele cu insorire maxima, trebuie neaparat prevazute cu echipamente de protectie solara, precum rulouri exterioare, copertine, obloane de interior etc care sa isi dovedeasca utilitatea pe timp de vara.
Surse: Build.com.au, Bonestructure.ca, Spatiulconstruit.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: