Cafeaua este pentru unii primul lucru de care se ating, imediat dupa ce s-au trezit, in timp ce pentru altii este o bautura deloc atragatoare. In prezent, exista foarte multe tipuri de cafea si tot atat de multe modalitati de a o savura. Fie ca preferi sa bei cafea neagra, cafea cu lapte, cappucino sau espresso, afla din randurile de mai jos cat de sanatoasa este cafeaua cu adevarat.
Cat de sanatoasa este cafeaua?
Persoanele sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, de exemplu, se pot bucura de beneficiile cafelei, beneficii care au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate. O parte dintre ele le enumeram si noi, mai jos:
Imbunatateste randamentul intelectual
Cofeina blocheaza actiunea neurotransmitaorului inhibitor Adenosina (care limiteaza activitatea neuronilor) si stimuleaza productia altor neurotransmitatori benefici starii de spirit, precum dopamina si norepinefrina.
Creste activitatea cerebrala
Mai multe experiemente stiintifice realizate pana in prezent au descoperit ca persoanele care consuma regulat cafea sunt mai binedispuse, au o putere de reactie mai buna, o memorie mai performanta si functii cognitive care functioneza la parametri optimi.
Reduce aparitia diabetului zaharat de tip 2
Cafeaua previne diabetul zaharat de tip 2, conform unor studii realizate de-a lungul timpului. Rezultatele acestora au aratat ca exista un risc mai mic de pana la 67% de imbolnavire de diabet zaharat de tip 2, in cazul consumului regulat de cafea.
Ajuta la arderea grasimilor din corp
Cofeina nu este doar un stimulent puternic pentru sistemul nervos central, ci si pentru metabolism si contribuie, de asemenea, la procesul de oxidare al acizilor grasi.
Protejeaza celulele hepatice
Mai multe studii de specialitate efectuate de-a lungul timpului au dovedit ca aceasta bautura are un rol important in reducerea riscului de declansare a cirozei. Consumul a 3 cesti de cafea naturala pe zi reduce cu pana la 80% acest risc.
Creste rezistenta fizica si combate tensiunea musculara
O ceasca de cafea bauta inaintea depunerii unui efort fizic important ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii, reducand simptomele febrei musculare ce apare post-efort.
Stimuleaza sistemul digestiv
Nu in ultimul rand, substantele amare pe care le contine cafeaua au un efect astringent asupra organismului, intensificand activitatea bilei si miscarea organelor digestive.
Cu toate acestea, moderatia este cheie, asadar, nu este recomandat sa bem mai mult de 3 cesti de cafea pe zi. In ceea ce priveste reactiile negative, enumeram mai jos posibilele reactii:
- iritabilitate
- anxietate augmentata
- cresterea tensiunii arteriale
- insomnie
- posibil risc crescut de glaucom
Foto: pixabay.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: