Impactul COVID-19 asupra pietei chiriilor din Capitala s-a facut simtit mai mult asupra segmentului office decat asupra segmentului rezidential.
Pe segmentul rezidential, cei mai multi chiriasi si-au pastrat apartamentele, dar au existat si persoane care au decis sa isi schimbe locuinta cu una mai spatioasa pentru a putea lucra in voie de acasa, transformand o camera in birou.
Pe de alta parte, cererea creste si pe fondul apropierii deschiderii anului universitar. In ciuda anunturilor facute de multe facultati cu privire la trecerea pe un sistem de predare online, acestia par ca urmeaza tiparul cunoscut deja si se intorc in marile orase.
Cererea, mai mare decat oferta
La inceputul lunii septembrie, circa 7.940 de garsoniere si apartamente erau disponibile pentru inchiriere in Capitala, peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, mai bine de 9.200 de potentiali chiriasi isi aratau interesul pentru locuinte de inchiriat din Bucuresti.
Chiria medie ajungea pentru o garsoniera la 280 de euro/luna, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de Analize Imobiliare. Pentru un apartament cu 2 camere, chiriasul trebuia sa scoata din buzunar, in medie, 420 de euro/luna.
Apartamente mai ieftine
In august, Capitala a consemnat un recul de 1,4% al pretului mediu solicitat de proprietari, de data aceasta pana la un nivel de 1.357 de euro pe metru patrat util (de la 1.376 de euro pe metru patrat la sfarsitul lui iulie).
O scadere mai semnficativa a avut loc, in perioada mentionata, pe segmentul apartamentelor vechi, acestea depreciindu-se cu 2,2%, de la 1.345 la 1.315 euro pe metru patrat. Locuintele nou-construite, pe de alta parte, au inregistrat o scadere de 0,7% (de la 1.400 la 1.390 de euro pe metru patrat).
Sursa: imobiliare.ro
Cititi si: Cat costa casa care isi produce singura energia. Imagini din interior