Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, le-a raspuns romanilor care vor sa stie pana cand va fi obligatorie purtarea mastii de protectie. Renuntarea la masca depinde de evolutia cazurilor de infectare cu coronavirus.
Purtarea mastii de protectie va ramane obligatorie cat timp se vor mai inregistra noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, in conditiile cea mai importanta cale de trasmisie este prin aer, a precizat ministrul. El a mai spus, la Digi24, ca spera ca va fi vorba de o luna sau doua.
„Atata timp cat vom mai vedea ca mai avem nr de cazuri noi, vom purta masca, ca minim gest de protectie. Ramanem la o cale de transmitere cea mai importanta: aerogena”, a precizat Tataru.
Intrebat daca ar putea fi vorba de o perioada de un an, doi, ministrul a raspuns: „Sper sa fie mai putin de un an, doi. Sper sa fie o luna, doua de purtat masca, de purtat in spatiile inchise, mijloace de transport, la serviciu. Ganditi-va ca acum 3-4 ani, cand multi mergeam in orase europene, ne intrebam de ce asiaticii purtau masti. A ramas un obicei pentru poluare”.
Ce spunea Raed Arafat in aprilie
Purtatul mastii de protectie a devenit subiect de controversa in Romania si nu numai. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a facut clarificari pe aceasta tema inca din luna aprilie.
„Mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii. Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate”, a explicat Raed Arafat.
„Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata”, mai spunea Arafat.
OMS si o recomandare care a agitat apele
Organizatie Mondiala a Sanatatii (OMS) a militat, constant, pentru folosirea mastilor in principal de catre personalul medical. Insa in recomandarea Organizatie apare o formulare care a dat nastere la interpretari si controverse. „In prezent, nu sunt suficiente dovezi pentru sau impotriva folosirii mastilor (chirurgicale sau de alt tip) de catre indivizi sanatosi in comunitatea extinsa”, se spune in textul citat.
OMS a vrut, astfel, sa reafirme ca mastile trebuie pastrate pentru cei care prezinta simptome de infectare cu COVID-19. Pe retelele de socializare, insa, mesajul a fost interpretat si deturnat. Asa a aparut ipoteza ca utilizarea mastilor de protectie cauzeaza afectiuni respiratorii.