Desi indemnul universal este sa bem aproximativ doi litri de apa pe zi in perioada verii, necesarul fiecarei persoane depinde, in principal de trei factori majori si e bine sa stim care sunt acestia. Ca regula generala, organismul uman va avea nevoie de un aport de apa direct proportional cu cel pe care il pierde, in mod normal.
Cei trei factori de care depinde, in general, consumul de apa al unei persoane sunt greutatea corporala (persoanele cu o greutate mai mare vor avea nevoie de mai multa apa), temperatura ambientala (cand este mai cald afara, pierdem mai multa apa prin transpiratie) si nivelul de activitate fizica (prin efort fizic se pierde mai multa apa, eliminata tot prin transpiratie), potrivit doc.ro.
Nu este clar de unde a pornit, cu exactitate, recomandarea acestei cantitati fixe de apa pe zi, dar poate fi vorba despre o neintelegere a indicatiei emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, din 2017, care sugereaza un consum de doi litri de apa pe zi din bauturi, dar si din apa retinuta in alimente. Prin apa retinuta in alimente ne referim la fructe proaspete, sucuri de fructe, bauturi carbogazoase, supe, lapte, cafea si chiar bere. Toate acestea pot contribui la necesarul zilnic de hidratare. Aceste indicatii sugereaza ca o buna parte din consumul recomandat de apa pe zi poate veni strict din alimentatie, fara suplimentare de apa.
De retinut este ca, desi alcoolul are proprietati diuretice, etanolul continut de bauturile alcoolice poate afecta rinichii si ne poate face sa urinam mai des. Asadar, in timp ce un pahar de bere ne poate hidrata, consumul de alcool duce, de fapt, la pierderea in exces de apa din tesuturi.
Mare atentie la ce apa bem!
Daca apa pe care o consumi nu este imbuteliata, este recomandat sa o duci la un laborator. Trebuie sa stii ce duritate are si ce continut de pesticide, bacterii, nitrati, nitriti etc. La randul ei, calitatea apei din retea poate fi afectata de pesticide, dar si de plumbul si azbestul din tevile vechi sau de cantitatile de clor prea mari folosite pentru purificare.
Poti face analizele la apa la Directia de Sanatate din fiecare oras resedinta de judet. Poti apela de asemenea la furnizorul de apa din localitate sau la laboaratoare private care ofera astfel de servicii. In toate cazurile analizele se fac contracost. Afla care trebuie facute de AICI.