Coronavirusul a reusit sa „infecteze” si piata imobliara din Romania si acum se calculeaza pierderile. Pe parcursul celor trei luni de pandemie, s-au vandut la nivel national 107.489 de imobile, cu 22.344 mai putine decat in intervalul martie-mai 2019.
In martie au aparut primele semne de scadere. De la 49.600 de imobile vandute intr-o luna s-a ajuns la aproape 48.400. Chiar si asa, s-au tranzactionat cu 3.800 de case, apartamente si terenuri in plus fata de perioada similara a anului trecut, cand zvonurile de criza circulau din plin.
Declinul puternic s-a simtit insa in aprilie, cand cei mai multi dintre noi am fost izolati complet in case din cauza pandemiei. S-au vandut doar 27.021 imobile, cu aproape 13.800 mai putine decat in aprilie 2019.
Primele semne de revenire
Luna trecuta au aparut primele semne de revenire a pietei, avand in vedere ca s-au vandut 32.089 imobile. Numarul tranzactiilor a fost mai mare decat in mai 2019 in opt judete, dar ne aflam in continuare cu aproape 28% sub nivelul de anul trecut.
Capitala pare ca ramane varful de lance al tranzactiilor imobiliare, indiferent de turbulentele din piata. In cele trei luni de criza sanitara aici s-au vandut 22.260 de imobile, cu nici 200 mai putine fata de anul trecut.
Imprejurimile orasului sunt, la randul lor, foarte atractive. Peste 11.000 de case, terenuri si apartamente din judetul Ilfov au facut obiectul contractelor de vanzare-cumparare, atat in timpul pandemiei, cat si in intervalul similar din 2019.
Apartamentele din Bucuresti, mai scumpe ca vara trecuta
In ciuda pandemiei de coronavirus, pretul apartamentelor din Bucuresti se mentine ridicat. la jumatatea acestei luni, metrul patrat se vindea cu 1.350 de euro, peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Pretul mentionat este cu circa 5% peste nivelul inregistrat in a doua saptamana din iunie 2019, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare. Totusi, inregistreaza o scadere usoara fata de luna trecuta.
Circa 13.530 de cumparatori cautau, luna aceasta, o proprietate în Capitala, iar la nivelul pietei erau disponibile la vanzare aproape 6.400 de case si apartamente.
Pe de alta parte, cererea de credite ipotecare pentru achizitia locuintelor din Bucuresti si din zona periurbana a fost cu 29% mai mare decat cea raportata in perioada similara din 2019, conform datelor KIWI Finance. Pretul de tranzactionare pentru apartamentele si casele achizitionate prin credit ipotecar sunt cu 12% peste nivelul de anul trecut.
Sursa: cpi.imobiliare.ro
Cititi si: COVID-19 ieftineste apartamentele. Preturile din Bucuresti si din 5 mari orase
Cititi si: Orasul din Romania in care piata imobiliara a rezistat in fata COVID-19