Sunt si le vedem peste tot, pe pajistile naturale sau in gradini, pe orice alta suprafata de verdeata care rasare in orice colt. Papadia este omniprezenta si poate tocmai din acest motiv nu ii dam prea mare importanta.
Dar rolul ei in natura este unul bine definit, dupa cum vom vedea mai jos, iar calitatile acestei plante sunt numeroase si, din pacate, putin cunoscute. Iata cateva lucruri nestiute despre papadie:
Lucruri nestiute despre papadie
Spuneam intr-un alt material ca unul din trendurile care se manifesta acum in marile orase este gradinaritul cu scopul protejarii insectelor, mai exact prin cultivarea acelor plante care sustin insectele polenizatoare. Datorita polenizarii efectuate de insecte, oamenilor le sunt asigurate culturi sanatoase, ceea ce este esential pentru agricultura.
O mare problema pentru mediu este scaderea numarului de insecte polenizatoare, si pentru a mentine un numar constant de specii de insecte ele sunt acum crescute in crescatorii, cu scopul de a poleniza suficient plantele din campuri, livezi sau sere la stadiul de floare.
Ajutorul dat insectelor polenizatoare
Ei bine, papadia este poate cel mai bun prieten al acestor insecte polenizatoare. De primavara devreme pana toamna tarziu, aceasta planta este mereu inflorita. Perioada de varf este martie-mai, exact cand albinele si alte insecte polenizatoare ies din hibernare. Fiecare floare de papadie, spun specialistii citati de ziarul The Guardian, contine alte 100 de stamine imbibate cu nectar si polen. Din acest motiv, papadia este, mai ales primavara timpurie, o sursa vitala de hrana pentru polenizatori.
Multi o vedem doar ca pe o buruiana si atunci cand tundem iarba nu ne gandim ca papadia are un rol foarte important in ciclul naturii, mai ales in actualul context al industrializarii si urbanizarii agresive, cu efecte directe asupra mediului inconjurator. Cu atat mai mult la orase, unde bruma de verdeata in marea de asfalt trebuie protejata.
Daca nu sunteti pe deplin convinsi de rolul papadiei in tot acest proces de polenizare, va mai spunem ca frunzele tinere ale plantei sunt pline de vitamine si antioxidanti si, din acest motiv, sunt comestibile, si ca radacina sa uscata poate fi macinata in ceea ce poate fi un inlocuitor al cafelei. Unii pun florile la macerat si fac vin din ele in timp ce seva papadiei a fost mult timp utilizata pentru vindecarea negilor. Mai mult, ceaiul de papadie ajuta la ameliorarea durerilor de stomac. Boli ale pielii, astm, hipotensiune arteriala, circulatie slaba, ulcer si constipatie – medicina naturista a gasit in „buruiana” din jurul nostru un aliat de nadejde.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: