FOTO: image4you/Pixabay.com
O statistică arată că, la nivel național, gradul de asigurare al locuințelor este de doar 20% din cele 9,6 milioane de locuințe. Acest lucru înseamnă că 7,7 milioane de locuințe sunt în continuare vulnerabile în cazul în care sunt afectate semnificativ de cutremure, inundații sau alunecări de teren.
Printre județele cu cele mai mare număr de polițe PAD se numără București-Ilfov (475.931), urmat de Timiș (97.257 poliţe PAD), Cluj (87.987), Braşov (86.183) şi Prahova (71.660). Cele mai puține polițe de asigurare pentru locuințe sunt în Mehedinți (11.954), Călărași (12.300), Ialomița (12.676), Giurgiu (13.727) și Teleorman (13.979).
De asemenea, mai trebuie spus că în zona rurală sunt cele mai puține persoane interesate de o asigurare casa. Ca o comparație, București și Ilfov au mai multe polițe de asigurare decât toate satele din România, unde sunt acoperite de PAD doar 461.565 de locuințe.
Potrivit statisticilor, în România, în fiecare oră, se înregistrează un furt din locuință, iar zilnic au loc, în medie, 15 incendii.
Asigurare obligatorie aduce maxim 20.000 de euro
E important de știut că există mai multe tipuri de asigurări. Asigurarea obligatorie îți oferă o despăgubire maximă de până la 20.000 de euro. După ce încheie această asigurare, poți face un alt tip de asigurare, pentru a primi despăgubiri mai mari.
Prin aceste polițe facultative vă puteți asigura locuința, practic, la orice. Înainte să alegi un pachet, ar fi bine să-ți evaluezi riscurile majore la care este supusă locuința ta. Apoi alege o companie de asigurări și cere pachetele de asigurare facultativă pentru a-l alege pe cel mai potrivit.
Un alt aspect important ar fi să alegi o companie de asigurări care oferă despăgubirea rapidă, chiar dacă polița va fi un pic mai scumpă. Practic, nu trebuie să mai ai frică de faptul că ai investit în locuință mulți bani sau ai consumat un buget important pentru renovare casa veche și ai putea pierde totul în urma unei inundații, a unui incendiu sau a unui cutremur.