Presedintele SUA, Donald Trump, a fost avertizat incat din ianuarie de riscurile unei pandemii de coronavirus. Vietiile a milioane de americani ar putea fi puse in pericol si sute de mii ar putea muri, i-a transmis, atunci, unul dintre consilierii sai.
Avertismentul a venit de la Peter Navarro, consilierul lui Trump pentru relatii comerciale. Ingrijorat de ce se intampla in China, acesta i-a prezentat președintelui american un scenariu sumbru, scrie New York Times.
Din cauza absentei unui vaccin sau a unui tratament pentru coronavirus, creste riscul unei pandemii care „va pune in pericol vietile a milioane de americani” a avertizat Navarro.
Memoriul lui Navarrro, datat 29 ianuarie, a ajuns pe masa lui Trump, dar acesta a continuat sa minimalizeze, in aparitiile publice, riscurile infectarii cu coronavirus. Asta in conditiile in care consilierul il avertiza ca 500.000 de americani si-a putea pierde viata.
Navarro revine cu un nou memoriu
Pe 23 februarie, Peter Navarro revine cu un nou memoriu. De aceasta data, cifrele sunt si mai infricosatoare. O suta de milioane de amricani s-a putea infecta si 1,2 milioane ar putea muri, sustinea consilierul.
El recomanda Administratiei Trump sa ceara de urgenta Congresului 3 miliarde de dolari pentru a lupta contra COVID-19. Casa Alba a cerut 2,5 miliarde de dolari, iar Congresul a alocat, in cele din urma, 8 miliarde de dolari.
Chiar si in acea perioada insa, presedintele Trump nu parea prea ingirjorat de efectele coronavirusului. Asta desi informatii tot mai ingrijoratoare veneau din China. Nici macar nu a interzis calatoriile spre si dinspre aceasta tara.
Nu vrea sa poarte masca
Trump ignora recomandarile epidemiologilor din tara sa si a anuntat ca refuza sa poarte masca de protectie. „Eu aleg să nu fac asta. Nu cred că voi face asta. Dar unii oameni poate vor să facă asta şi este OK. Poate fi bine. Probabil va fi”, a spus președintele SUA
El a spus ca nu se vede purtand masca atunci cand primeste la Casa Alba presedinti, prim-ministri, regi si regine. Recomandarea privind purtatul mastilor a fost facuta de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
Preocupat de alegeri
Insa Trump nu este doar preocupat de sanatate, ci si de castigarea alegerilor din toamna acestui an. De asta a si cerut ca un vaccin contra coronavirusului sa fie gata pana in noiembrie.
Putin probabil, i-au replicat expertii. „La fel ca majoritatea expertilor in vaccinuri, nici eu nu cred ca acest vaccin contra coronavirusului va fi gata in mai putin de 18 luni”, spune si Annelies Wilder-Smith. Ea este profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine si s-a specializat in infectii de data recenta.
Dintre cele 35 de companii si institutii academice, cea mai avansata este Moderna, o firma din Boston care in curand va incepe testarea vaccinului pe celule umane.