Ce sunt luminile cu LED-uri? LED înseamnă diode emițătoare de lumină și sunt dispozitive semiconductoare care produc lumină atunci când un curent electric trece prin ele. Având în vedere numărul tot mai mare de tipuri disponibile în prezent, tot mai mulți proprietari și constructori iau în considerare instalarea luminilor LED.
Merită să treceți la luminile cu LED-uri?
Dacă încă nu ați fost convins de economiile de costuri cu o lustră LED, iată ce trebuie să știți: de exemplu, globurile cu incandescență utilizează 95% din energia necesară pentru a încălzi elementele din interiorul globului pentru a produce lumină. Prin urmare, o mare parte din consumul de energie este irosită pe energie termică, nu pe energie luminoasă.
Comparați acest lucru cu o lustra LED care utilizează cu 85% mai puțină energie, dar furnizează aceeași luminozitate, dar nu se încălzește la fel de mult și rezistă cu ani mai mult, dacă nu chiar zeci de ani. Gândiți-vă la economiile pe care le puteți face.
Odată cu creșterea prețurilor la energie, instalațiile de iluminat cu LED se vor regăsi în tot mai multe locuințe și locuri de muncă. Spre deosebire de luminile cu halogen, luminile LED au o durată de viață mai lungă.
Dacă luați în considerare o lustră LED, mai jos sunt factorii pe care ar trebui să îi cunoașteți pentru a vă ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză.
1. Densitatea și luminozitatea LED-urilor
Asigurarea unei bune iluminări este un aspect important în alegerea iluminatului. Aceasta face diferența în ceea ce privește scopul pentru care spațiul este conceput. Evident, cu cât densitatea este mai mare, cu atât mai strălucitoare va fi lumina emisă. În cazul unei benzi cu LED-uri, densitatea este indicată de numărul de diode emițătoare de lumină prezente pe aceasta.
Există două măsuri de densitate într-o bandă luminoasă cu LED-uri; standard și mare. Prima are 30 de LED-uri pe o bandă, iar cea de-a doua 60. Cu o bandă de 60, vă puteți aștepta la mai multă luminozitate. Acest tip de lustră LED este ideală pentru zonele din casă sau de la locul de muncă care trebuie să fie luminate puternic.
2. Culori
Lumina produsă de corpurile de iluminat LED este albă. Prin culoare, ne referim la nuanțele de alb produse datorită temperaturii măsurate în Kelvin, sau pe scurt K. Există trei temperaturi de culoare, după cum urmează:
- La 6000K, veți obține un alb rece. Acesta este mai luminos și mai concentrat. Atunci când aveți nevoie ca spațiul să fie bine luminat, de exemplu, în bucătărie sau în baie, aceasta este alegerea evidentă.
- La 4000K, veți obține un alb neutru. Acesta produce culoarea naturală a luminii de zi. Ca atare, este ușor pentru ochi. Le puteți folosi în spații precum sub dulapul de bucătărie.
- La 3000K, lumina albă este numită în mod obișnuit alb cald. Este o nuanță confortabilă de alb, obișnuită în zonele în care estetica și starea de spirit triumfă asupra funcționalității. De obicei, acestea sunt montate pe lampadare, în dormitor, în living sau în zone mai mici de luat masa.
3. Lungimea benzii
În cazul benzilor LED, lungimea benzii este condiționată de numărul de diode pe care le găzduiește. În general, benzile cu densitate standard tind să fie mai lungi. Se poate întinde până la 10 metri. Puteți să o tăiați în benzi mai scurte pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. Dar este important unde se face tăierea pentru a evita deteriorarea diodelor. O bandă de înaltă densitate este de obicei mai scurtă. Și aceasta poate fi tăiată pentru a se adapta la lungimea necesară.
4. Puterea și alimentarea benzilor LED
Diferitele lungimi ale benzilor LED necesită diferite puteri. Sursa de putere a luminilor LED include:
- Adaptor de conectare
- Sursă de alimentare prin cablu
- Sursă de alimentare reglabilă
- Suport pentru baterii cu 8 celule
În general, benzile LED au nevoie de o intrare de 12 volți de curent continuu.
5. Eficiența luminilor cu LED-uri
- Utilizează mai puțină energie
- Mai durabile
- Mai versatile, deoarece puteți alege lungimea, luminozitatea și temperatura de culoare
6. Tipuri de lumini LED
Există patru tipuri de lumini LED:
- De mare putere: Se montează pe circuite și drivere de placă datorită designului lor rigid.
- Benzi de curent alternativ: Acestea sunt flexibile și ușor de instalat. Tot ce trebuie să faceți este să le conectați la priză.
- Benzi de curent continuu: O caracteristică unică a benzilor de curent continuu este că sunt impermeabile. Benzile LED sunt prevăzute cu un spate adeziv, ceea ce le face convenabile de instalat și versatile. Acestea vin în 2 dimensiuni diferite: 30 sau 60 de diode pe metru.
- Lumină tip frânghie: Lumina LED Rope light este învelită într-o carcasă din plastic asemănătoare cauciucului. Aceasta le face impermeabile și potrivite pentru utilizare în exterior, cum ar fi o terasă. Cu structura sa asemănătoare unei frânghii, poate fi atârnată oriunde. În plus, lumina este emisă pe toată lungimea frânghiei, nu doar în partea de sus, ca în cazul tipurilor de benzi. Lumina va luci în toate direcțiile de pe frânghie.