Romanii incep sa fie din ce in ce mai atenti la detalii si finisaje cu rol de personalizare atunci cand isi construiesc o casa si, mai ales, la costuri si confort, ne-au spus doi specialisti din piata constructiilor rezidentiale. Case cu design clasic sau modern, cu un singur nivel sau doua, care sunt bugetele romanilor pentru casa visurilor, toate aceste intrbari isi gasesc raspunsul in analiza oferita de cei doi experti. Iata mai jos mai multe despre ce case prefera romanii, o radiografie a unor gusturi si preferinte intr-un sector in continua dezvoltare.
Primul nostru interlocutor a fost Florin Capatinescu, inginer structurist la site-ul Icase.ro specializat in proiecte de case pentru toate gusturile si bugetele. Primul raspuns la intrebarea de mai sus a fost din perspectiva financiara. „In general, romanii prefera case sub plafonul de 100.000 de euro, la acesti bani obtinand o casa care corespunde proiectului si la cheie. In mod normal, o constructie la cheie inseamna cam 400 de euro pe metru patrat, sa spunem o medie de 200 de metri patrati desfasurati, deci undeva in final se ajunge la suma de 80.000 de euro. Oferta noastra in prima faza este casa la rosu, adica realizarea structurii de rezistenta, ceea ce inseamna 100-120 de euro pe metru patrat, deci cam o treime din costul final al unei case. Finisajele si le face fiecare dupa buget, de exemplu cele premium pot ridica pretul pana la 700 de euro pe metrul patrat. In general, se prefera finisaje medii, incadrandu-se in cei 400 de euro mentionati mai devreme. In acest context, trebuie precizat ca observam ca designul interior este o nisa buna pentru ca lumea incepe sa aiba gust, sa puna pret pe calitatea vietii. Designul interior incepe astfel sa aiba o perspectiva buna”, a declarat Florin Capatinescu pentru Casepractice.ro
In ceea ce priveste structura unei locuinte, romanii prefera casele cu mansarda. „Ca si cost, o astfel de casa este mai ieftina deoarece nu e necesara si placa de beton peste mansarda. Inchiderea plafonului se face sub sarpanta”, a argumentat interlocutorul nostru. Florin Capatinescu mai spune ca, in ultima vreme, stilul modern este tot mai mult preferat de romani, in special cei tineri, pana in 40 de ani, un stil care spune el nu implica costuri mai mari decat o casa clasica.
El recunoaste ca se manifesta o tendinta spre miniaturizare a caselor, fie ca vorbim de case mici, doar cu parter, fie de case prefabricate, amplasate direct pe teren, fara autorizatie.
”Romanii incep sa revina la ceea se intampla pe vremuri”
Vladimir Ghiga, arhitect la Uberhause.ro, ne face si el o descriere exhaustiva a preferintelor romanilor in materie de case. „Ca buget, romanii aloca undeva intre 60.000 si 80.000 de euro, 50.000 si 80.000, vorbim aici de Ilfov si de zonele limitrofe marilor orase”, ne-a declarat acesta.
O casa nu se rezuma insa, din perspectica clientului, la simpla alegere a unui proiect, ci implica mult mai multe coordonate, a avertizat arhitectul. „Ce am sesizat, pentru ca unii clienti au o multitudine de surse care nu sunt mereu de cea mai buna calitate, onlineul fiind acum inundat de informatii care ii bulverseaza, vin la noi si nu stiu exact ce vor, ce este un certificat de urbanism, cum e cu deschiderea terenului etc. Si de multe ori au fost probleme privind terenurile cumparate de unii clienti pentru ca nu se putea sub nicio forma construi ceea ce ei voiau. Si atunci am introdus partea de consultanta gratuita pentru achizitia terenurilor pentru a evita aceasta problema”, a explicat Vladimir Ghiga.
Romanii manifesta, in schimb, o puternica dorinta de personalizare a caselor. „Noi am venit cu un pachet de casute informative, pentru ca in final toti romanii vor case personalizate. Se personalizeaza obligatoriu orice casa pentru terenul si pentru speta fiecarui client si bineinteles ca se cer modificari. Clientii estimeaza ca va fi nevoie de 2-3 corecturi, vor un subsol, prezentam la corectura casa cu subsol, dar apoi cer o baie marita, dar pe acolo trece o grinda sau baia este langa casa scarii si atunci influentam structura. Ei vad mici modificari, dar in calculul proiectului nu sunt tocmai cele mai mici modificari”, a adaugat arhitectul.
Tendinta de personalizare se reflecta si in stilul arhitectonic preferat. „Clientii nostri au undeva intre 30-35 si 45 de ani si atunci vor ceva mai modern. Modern nu inseamna neaparat ceea ce vedem in strainatate, modern nu inseamna cele mai scumpe finisaje, dar ca volumetrie si functiuni, sunt case, sa le spunem, usor moderne. Prefera sa aiba case un pic mai altfel, dar tot intr-un buget mic sa se incadreze. Pentru zona de Ilfov si zonele limitrofe oraselor, clientii prefera case cu mansarda. Intr-o crestere extraordinara, la care nu ne asteptam, sunt casele pe structura de lemn. Noi, mai nou, detinem si o fabrica de case din lemn tip framing cu panouri multicui in Bucuresti. Zona de case din lemn era pana acum cu probleme, multa vreme clientii ne dadeau exemplul cu povestea purcelusilor care isi faceau case din paie. Dar romanii au inceput sa fie tot mai informati despre elasticitatea structurilor din lemn”, a mai explicat acesta.
Si Vladimir Ghiga subliniaza ca, in Romania, curentul caselor mici incepe sa se faca simtit. „Am simtit ca acest curent de miniaturizare a caselor este activ si am discutat pe tema asta cu multi dintre clientii nostri. Oamenii si-au dat seama ca acele palate mari, case cu cateva etaje construite de romanii care muncesc in strainatate, sub influenta unor principii post-comuniste, sunt inutile. Acum romanii incep sa revina la ceea se intampla pe vremuri, o familie normala de 3-4 membri putea sa traiasca decent si frumos intr-o casa pe parter, cu o curte mica, poate cu acoperis tip terasa sau un pod mansardabil, astfel incat sa fie redus si bugetul si consumul”, a conchis arhitectul.
Acest articol face parte din categoria „Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborarea cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: