Yala electromagnetică este un mecanism de închidere / deschidere foarte folosit la porți.
Aceasta yală îți permite să ții poarta mereu închisă și să o deschizi doar când vine cineva în vizită / ai nevoie să ieși. Singurul lucru de care are nevoie o astfel de yală este curent electric. Însă, în lipsa lui (pană de curent), poți deschide cu cheia.
Majoritatea yalelor au un sistem numit fail safe. Acest sistem ține yala electromagnetică închisă în cazul unei pene de curent (fail closed). Sistemul fail open (yala rămâne pe deschis la căderea de curent) nu este neapărat cel mai indicat în astfel de cazuri.
Desigur, există și variante pentru ca yala să funcționeze și când nu este curent. Sistemului i se poate adăuga un transformator și un acumulator de 12 volți, ale căror costuri pot fi între 600 și 900 de lei.
Yală pentru uși și porți pietonale, sistem de culisare pentru poarta mare
Unele modele de yală pot fi deschise cu tastarea unui cod acces, dar există și varianta deschidere cu card (se scaneaza cardul și se deschide yala). Unele modele permit deschiderea și din telefon sau din telecomandă.
Yala poate fi integrată și într-un sistem cu video interfon. Astfel, când cineva vă vizitează, apasă pe butonul interfonului, iar din casă veți auzi soneria stabilită (pot fi puse chiar diverse melodii). De asemenea, veți vedea persoana care așteaptă să intre (chiar și pe timp de noapte) și puteți decide dacă permiteți sau nu accesul.
O astfel de yală electromagnetică poate fi instalată și pe un sistem de porți culisante. Astfel, odată yala deschisă, porțile pot culisa pentru a permite accesul unei mașini, de exemplu.
Totuși, sistemele moderne de automatizare porți sunt compuse dintr-un motor, telecomenzi, o unitate de comandă, fotocelule, lampă led pentru semnalizare și diverse alte accesorii de montaj. Sistemul de automatizare pentru locuințe sunt special făcute pentru a susține porți de până la 500 de kilograme, în timp ce sistemele industriale pot susține și porți de câteva tone.