Adoptarea unei diete sanatoase inseamna sa ai grija ce tipuri de alimente consumi, dar si cum alegi sa le prepari. Un studiu efectuat la Universitatea din California a aratat ca prin procesul de gatire se elimina intre 15 si 55% din vitamina C pe care o contin anumite produse. Totusi, prin gatit sunt indepartate si o multime de bacterii sau unele dintre substantele daunatoare organismului, cum ar fi cele din varza, conopida sau gulie care, de exemplu, in conditii normale, pot duce la marirea tiroidei.
Gatitul sanatos are un rol deosebit pentru imbunatatirea digestiei, absorbtia eficienta a nutrientilor de catre organism sau metabolizarea acestora. Iata cateva preparate culinare deosebite pe care trebuie sa le incerci daca ti-ai propus sa mananci mai echilibrat:
1. Peste la cuptor
Acest preparat poate inlocui cu usurinta mancarurile cu carne de pui, porc sau vita. Pestele este un aliment usor, sanatos, bogat in proteine, vitamina D, seleniu si acizi grasi Omega-3. Consumul de peste are numeroase beneficii asupra organismului, cum este prevenirea bolilor de inima. Insa, ca sa-l gatesti sanatos este de preferat sa-l faci la cuptor, simplu sau impreuna cu cateva legume. De precizat totusi ca nu orice tip de peste poate fi pregatit la cuptor, asa ca poti considera ca sortiment de baza pastravul. Daca vrei sa te bucuri de acest aliment si in alte moduri sanatoase poti miza pe livrarea la domiciliu in Oradea deoarece multe dintre localurile din zona ofera preparate sanatoase pe baza de peste.
2. Legume crocante
Fara indoiala, legumele crocante sunt perfecte ca mancare de sine statatoare, dar si garnitura pentru alte tipuri de preparate. Pe langa beneficiile pe care le ofera organismului, respectiv bogatia de vitamine, minerale si antioxidanti, exista combinatii de legume cu adevarat delicioase. De pilda, poti asocia ciupercile, cu morcovii, cartofii si broccoli. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti legumele, sa le tai in bucati si sa le asezi intr-o tava, pe hartie de copt. Adauga putin ulei de masline si sare pentru a le da un gust mai bun si apoi da-le la cuptor pentru cateva minute.
3. Supa crema de dovleac
Acasa sau la birou, acest preparat constituie o masa cu adevarat satioasa si delicioasa. Supa crema de dovleac poate fi servita in orice anotimp, calda sau rece, cu cateva crutoane crocante si miez de dovleac deasupra. Aceasta mancare se face foarte usor, si anume pui bucatile de dovleac curatate de coaja la fiert impreuna cu cativa cartofi si morcovi taiati marunt, pentru 30-40 de minute. La sfarsit, adauga amestecul obtinut intr-un blender si mixeaza totul pana cand obtii o pasta fina. Optional, poti sa amesteci supa cu un strop de smantana sau sa o diluezi cu zeama in care au fiert legumele.
4. Humus
Un preparat extrem de apreciat in bucataria orientala, humusul a devenit foarte popular si la noi. Acesta se face din naut, zeama de lamaie, ulei de masline, usturoi si pasta de susan, tahini. Primul pas presupune fierberea nautului pana cand acesta se inmoaie si poate fi pasat in blender. Daca folosesti naut din conserva, atunci nu va trebui sa-l mai prepari termic. Apoi, dupa ce ai transformat nautul in pasta, amesteca-l cu celelalte ingrediente pana cand obtii o compozitie la fel de cremoasa ca smantana.
5. Placinta cu spanac
Este binecunoscut faptul ca spanacul se bucura de valori nutritionale deosebite. Aceasta planta originara din Persia abunda in vitamine si minerale precum acid folic, fier, calciu sau vitaminele A, C si K. O cantitate de 100 de grame de spanac crud contine doar 23 de calorii, 2.9 grame de proteine, 3.6 grame de carbohidrati, 2.2 grame de fibre si cate 0.4 grame de zahar si grasimi. Spanacul mentine senzatia de satietate un timp indelungat, asa ca pregateste o placinta sanatoasa pe o poti lua chiar si la pachet, la serviciu. Opareste spanacul, marunteste-l, apoi amesteca-l cu ceapa calita, branza, piper, marar si ou. Umple o foaie de aluat cu aceasta compozitie si da preparatul la cuptor.
Bucura-te de astfel de mancaruri sanatoase in fiecare zi daca iti doresti sa urmezi o dieta echilibrata. Ai grija de alimentatia ta si renunta la preparatele bogate in grasimi sau gatite intr-un mod daunator pentru organsim.