Gratarul este acum parte integranta a activitatilor relaxante de weekend care implica si o descindere in inima naturii. Procesul este unul puternic personalizat, fiecare desfasurandu-se dupa priceperea si gusturile fiecaruia. Dar dincolo de retetele de preparare a carnii care joaca si ele un rol important intr-un rezultat final pe masura asteptarilor, haideti sa vedem ce tip de lemn sa alegeti in functie de carnea pe care o preparati la gratar pentru ca si acest aspect isi lasa amprenta pe gustul final.
Cand incingenti gratarul folositi, in majoritatea cazurilor, lemn sau carbune. Unii spun ca lemnul este singurul in masura sa dea nastere unui gust autentic, altii, din comoditate, prefera carbunele, care are nevoie de mai putin timp pentru a atinge temperatura optima pentru gatit. Cel mai important aspect la gratarul cu lemn sau carbune este gatirea preparatelor doar pe jar, nu pe flacara. Jarul este pregatit atunci cand nu mai exista flacara, iar carbunele este acoperit de o cenusa fina.
Lemnul folosit este intotdeauna de esenta tare, fara rasini care sa influenteze negativ gustul carnii: stejar, fag, salcam, etc. Nu se foloseste lemnul de brad sau al altor arbori coniferi. Pentru arome speciale se folosesc, mai puţin la noi in tara, ce-i drept, esente de lemn aromat care sa dea gust unor preparate specifice: nuc, cires, mar. Focul se poate aprinde cu hartii, aschii de lemn sau combustibili inodori, in nici un caz cu benzina, motorina sau gaz.
Lemn de cires, mar sau nuc, pentru gusturi rafinate
Daca aveti gusturi rafinate, alegeti lemnul potrivit pentru mancare, la fel cum ati selecta un vin: cu cat e mai aromata mancarea, cu atat mai intens trebuie sa miroasa lemnul. De exemplu, lemnul de mesquite, un copac originar din America de Sud, este ideal pentru carnea mai grasa, asa cum sunt coastele de porc, aripile de pui sau cea pentru hamburgeri.
Lemnul de stejar este preferatul bucatarilor atunci cand acestia prepara fleica afumata si carnați. Lemnul de mar este usor parfumat si este astfel e ideal pentru proteinele delicate ca pieptul de pui sau feliile de somon. Fagul degaja aceeasi aroma cu a lemnului de artar si este indicat pentru gratarele cu carne atat de de porc, cat si de pui. Lemnul de frasin este ideal pentru peste si carnuri rosii. Cel de cires merge mana in mana cu carnea de porc, pui sau vita, fiind indicat si pentru afumat.
Lemnul de prun este recomandat pentru carnurile albe, precum pui sau peste. Nu in ultimul rand, nucul – aroma lui puternica il transforma in prima alegere pentru gratarele cu ceafa si scarita de porc. Chiar daca mergeti pe mana carbunilor, scapati in foc si cateva bucati de lemn de cires, fag sau nuc. Diferenta va fi sesizabila.
Surse: Menshealth.ro, Cevabun.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: