FOTO: NickyPe/Pixabay.com
Imediat ce vara calendaristică se încheie și încep să scadă temperaturile, trebuie să ne facem un plan pentru a o pregăti pentru iarnă mai ales în ceea ce privește pomii fructiferi.
E foarte important să avem grijă de ei pentru a fi sănătoși și roditori și anul viitor. Practic, după aceste mici lucrări, până la anu, la primul tratament pomi fructiferi primăvara, nu ar trebui să mai intervii.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să culegi toate fructele. Evită să lași fructe coapte în copac, chiar și dacă sunt unele stricate pentru că acestea consumă din substanța nutritivă a pomului de care are nevoie peste iarnă.
De asemenea, poate puțin știu, însă trebuie culese și fructele care au căzut pe jos și au început să se descompună. Potrivit specialiștilor, acestea ar putea genera boli și dăunători, solul s-ar contamina și livada ar avea de suferit.
Cu o greblă curăță și toate frunzele care au căzut. E important pentru pomi, pentru că în acest covor natural s-ar putea dezvolta dăunători. Și dacă ai multe frunze, dar și ale resturi vegetale, nu le da foc și nici nu le arunca la gunoi, ci încearcă să transformi totul în compost pe care să-l folosești la primăvară în grădină.
Puteți aplica și tratamente fitosanitare toamna. Trebuie stropiți cu substanțe care să țină departe „putregaiul”, „rapănul” sau făinarea. Înainte să aplicați aceste tratamente ar fi bine să consultați un specialist.
Pentru a proteja copacii de îngheț, puteți aplica un strat de var, să înveliți tulpinele cu saci de pânză sau puneți niște paie sau alte resturi vegetale uscate și curate.
Cu un foarfece taie toate ramurile care s-au uscat sau sunt bolnavi. Altfel, poți risca să pierzi întregul copac. Taie și ramurile care sunt încurcate și intercalate. În locurile tăiate dă cu o vopsea pe bază de ulei vegetal sau pune mastic. Acestea vor ajuta la refacerea zonei.