Chiar daca pare ca a trecut o vesnicie, lumea a aflat de coronavirus in luna decembrie a anului trecut. Asa isi incep jurnalistii de la BBC o analiza in care arata ca, in ciuda eforturilor oamenilor de stiinta, sunt multe lucruri pe care inca nu le stim despre COVID-19.
Sunt multe intrebari fara raspuns, iar BBC a facut o lista a celor mai importante. Nimeni nu stie inca, de exemplu, daca numarul cazurilor de infectare va scadea in vara sau daca virusul va suferi mutatii. Dar sa le luam pe rand si sa vedem ce nu stim despre acesta.
Cati oameni s-au infectat
Este una dintre cele mai comune si, totodata, importante intrebari puse in aceasta perioada. Sunt sute de mii de cazuri confirmate in intreaga lume si zilnic se anunta bilanturi actualizate.
Cu toate acestea, nu aflam decat o parte din numarul total de infectari, pentru ca multe cazuri sunt asimptomtice. Doar un test care sa detecteze prezenta anticorpilor i-ar ajuta pe cercetatori sa stie daca cineva a avut virusul.
Cand un astfel de test ca fi pus la punct, vom intelege precis cat de usor si pana unde se propaga noul tip de coronavirus.
Cat de mortal este coronavirusul
Din cauza ca nu cunoastem inca numarul total al infectarilor, ne este imposibil sa calculam rata mortalitatii. In prezent, se estimeaza ca 1% dintre pacientii cu COVID-19 mor.
Totusi, daca luam in considerare si cazurile asimptomatice, rata mortalitatii ar putea fi mai mica.
Toata gama de simptome
Principalele simptome sunt febra si tusea seaca. Durerile in gat, durerile de cap si diareea au fost si ele semnalate in anumite cazuri. De asemenea, pierderea gustului ori a mirosului ar putea fi, de asemenea, semne ale infectarii.
Cea mai importanta intrebare ramasa fara rasuns este daca simptomele usoare de raceala – stranut, nas infundat – apar la anumiti pacienti cu COVID-19. Pentru ca e posibil ca multi sa fie infectati si sa nu stie, sa creada ca au o simpla raceala.
Rolul copiilor in raspandirea bolii
Copiii care au coronavirus prezinta simptome usoare si, pana in prezent, s-au inregistrat cazuri putine de decese in randul lor, comparativ cu alte grupe de varsta.
In mod normal, cei mici raspandesc extrem de rapid bolile, pentru ca au contact cu multe persoane de diferite varsta, la locurle de joaca, de exemplu. Deocamdata, nu se stie care este „contributia” lor la raspandirea noului tip de coronavirus.
De unde provine, mai exact, coronavirusul
Virusul a aparut în regiunea chineza Wuhan, la finalul anului 2019, cand s-au înregistrat mai multe cazuri în apropierea unei pieţe de animale.
Coronavirusul, oficial denumit SARS-CoV-2, este înrudit cu o categorie de viruşi care infectează liliecii. Insa nu liliacul l-a transmis la om, ci un alt animal, inca neidentificat. Această verigă lipsă ar putea fi sursa unor infecţii viitoare.
Vor fi mai putine cazuri in vara?
Gripa si raceala apar mai des in timpul iernii, decat vara. Nu se stie insa daca vremea calda va reusi sa opreasca raspandirea virusului.
Si, in cazul in care va fi asa, pericolul va creste in ultima parte a acestui an, odata cu venirea iernii. Asa ca este posibil ca numarul cazurilor de infectare cu coronavirus sa creasca din nou pe masura ce vremea se raceste.
De ce unele persoane prezinta simptome mai severe?
Pentru majoritatea oamenilor, Covid-19 nu inseamna decat o infectie usoara. Totusi, 20% dintre persoanele infectate simptome mai grave. Care este motivul?
Una dintre explicatii este starea sistemului imunitar al fiecarui individ in parte. In plus, un rol important il au si factorii genetici.
Cat dureaza imunitatea si care este riscul unei noi imbolnaviri
In privinta dezvoltarii imunitatii de durata, sunt multe speculatii si putine dovezi.
In cazul persoanelor care s-au vindecat, se presupune ca acestea au reusit sa dezvolte un raspuns imun la boala, din moment ce au reusit sa se recupereze. Dar aceasta boala este una aparuta abia la finalul anului trecut, deci nu exista date adunate pe termen lung.
Nu e clar daca exista riscul unei noi infectari. Zvonurile in acest sens ar putea avea la baza testele defectuoase, care au indicat gresit, in prima faza, ca pacientul s-a vindecat.
Va suferi virusul o mutatie?
Virusurile sufera tot timpul mutatii, dar acestea, in general, nu produc diferente semnificative.
Ca regula generala, se presupune ca virusii devin, cu timpul, mai putin letali. Dar nu exista garantia ca acest lucru se va intampla.
Principala ingrijorare este ca acest nou tip de coronavirus ar putea suferi o mutatie, iar sistemul nostru imunitar nu il va mai „recunoaste”. Asta inseamna ca un vaccin dezvoltat intre timp nu va mai avea efect asupra virusului.