Nimic nu este mai fascinant decat sa gasesti utilizari alternative pentru diferite obiecte si produse organice pe care le consideram banale in viata de zi cu zi si pe care adesea le asociem doar cu un singur scop. Am vazut rand pe rand cum ele se metamorfozeaza pentru a capata noi dimensiuni practice in casele noastre, schimbari pe alocuri impresionante si greu de imaginat. Astazi vom vedea ce poti face cu cojile de mere, acele mici fasii pline de vitamina A si C care iau adesea drumul gunoiului.
Bineinteles, cojile de mere raman in bucatarie, pentru ca acolo isi servesc cel mai bine rolul primar, indiferent de forma in care o fac. Pentru ca e sezonul rece, faceti un ceai revigorant folosind cojile de mere, fie ele si putin uscate. Reteta este simpla si consta in fierberea a patru cani de apa intr-o oala, in care adaugati coaja a sase mere, un bat de scortisoara si o lingura de zeama de lamaie. Fierbeti compozitia timp de 15 minute dupa care strecurati pentru a indeparta cojile si batul de sortisoara, adaugand la final miere de albine dupa gust. Acest ceai va ajuta sa tineti sub control nivelul de zahar din sange, este un bun laxativ si ajuta si la digestie.
Si, pentru ca mereu e nevoie de otet in casa, mizati pe cojile de mere pentru a va produce singuri acest ingredient sanatos. Puneti felii si coji de mere intr-un borcan cu volum mare, indesati-le, dupa care turnati apa pana acoperiti continutul, avand insa grija sa lasati doua degete libere la suprafata astfel incat sa aiba loc fermentatia. Acoperiti borcanul cu capacul si un prosop, apoi depozitati-l timp de o luna intr-un loc calduros. Dupa acest interval, strecurati otetul rezultat si puneti-l in recipiente noi.
Stiati ca aceste coji de mere va pot ajuta sa scapati de kilogramele in plus? Ei bine, specialistii spun ca ele contin ceea ce se cheama acidul ursolic, un compus care va intareste muschii in timp ce ajuta la arderea grasimilor.
Suprizele nu se opresc aici. Cercetatorii Universitatii din Singapore au descoperit ca apa poate fi purificata cu ajutorul cojilor de mere care absorb compusi chimici, printre care fosfati si arseniuri. Din acest motiv, fierberea cojilor de mere rezulta si in purificarea apei pe care o folositi.
Pentru ca e iarna si geamurile stau mai mult timp inchise, improspatati aerul in interior punand o oala pe plita sau pe aragaz la foc mic, in care aruncati coji de mere, portocale si scortisoara. Mireasma va cuceri imediat incaperile. Si, nu in ultimul rand, curatati recipientele din aluminiu pe interior tot cu ajutorul cojilor de mere. Puneti apa cat sa cuprinda suprafata murdara, adaugati coji de mere si fierbeti timp de 20-25 de minute. Acizii din coji vor descompune murdaria, iar acum este mai usor sa o curatati.
Surse: Lahealthyliving.com, Littlehouseliving.com, Thekitchn.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: