Încă e sezonul în care te poți bucura de fructele de sezon, fie consumate proaspete, fie pregătite pentru diferite băuturi sau alte bunătăți. În acest articol ți-am pregătit niște idei delicioase, în cazul în care nu știi ce poți face din afine sau ai rămas în pană de idei. Prăjituri, băuturi sau smoothie-uri, am pregătit o selecție pentru tine, în așa fel încât să îți satisfaci toate dorințele.
Ce poți face din afine
Afinata este una dintre băuturile des consumate la noi în țară. Iar această rețetă pe care ți-o vom prezenta este una tradițională, realizată fără țuică, rachiu sau palincă.
Pentru a obține o afinată cu gust bun, trebuie să folosești un alcool cu gust neutru, nu foarte tare, preferabil vodcă de 40° sau alcool rafinat de 60°. Alcoolul rafinat îl poți dilua cu puțină apă pentru a-i mai lua din tărie. Evită să folosești, totuși, o vodcă ieftină, deoarece atunci și calitatea afinatei nu va fi cea dorită.
Vei avea nevoie de 800 grame de afine, 450 grame de zahăr și 500 ml de vodcă de 40°.
Într-un borcan de 2l, pune un strat de afine spălate și curățate bine de codițe. Pune peste ele zahăr încât să le acoperi, apoi adaugă tot câte un strat de fructe și zahăr până când ai terminat toată cantitatea de fructe și zahăr.
\Închide borcanul și ține-l la un loc răcoros timp de cinci zile. În decursul celor cinci zile, scutură borcanul bine încât zahărul să se poată dizolva. Pune mai apoi vodca și închide din nou borcanul. Mai scutură-l încă vreo două zile până zahărul se dizolvă de tot. Lasă mai apoi fructele la macerat timp de 6 săptămâni într-un loc răcoros și întunecat.
După perioada de macerare, strecoară afinata și îmbuteliaz-o într-o sticlă cu dop.
Smoothie din afine
Un smoothie merge atât de bine în zilele călduroase de vară și poate fi un desert atât de gustos și sănătos. Dacă vrei să faci un smoothie delicios. vei avea nevoie de aproximativ 200 grame de afine, o jumătate de banană, o jumătate de avocado, o lingură de unt de arahide sau mimgdale, o cană cu lapte de migdale și o linguriță de semințe de chia.
Pune în blender afinele, banana și avocado-ul și pune peste ele o parte din laptele de migdale. Amestecă bine până când rezultă o pastă omogenă. Adaugă mai apoi și celelalte ingrediente și mai amestecă în blender.
Astfel rezultă o băutură gustoasă și sănătoasă.
Ce poți face din afine
Rețeta aceasta va fi, cu siguranță, printre preferatele tale. Pentru această prăjitură delicioasă cu vanilie vei avea nevoie de 4 ouă, o jumătate de litru de lapte, 150 grame de zahăr și 125 grame de afine. Pe lângă acestea vei mai avea nevoie de 125 grame de unt, 120 grame de făină, coajă de portocală rasă. un vârf de cuțit de sare și un baton de vanilie.
Într-un vas mic vei pune laptele, batonul de vanilie și coaja de portocală, pe care le fierbi timp de 4-5 minute. Untul il vei topi la bain-marie, apoi îl lași să se răcească. Între timp, separă gălbenușurile de albuș, iar peste gălbenușuri punem zahărul și amestecă bine. După aceea, pune untul topit, făina și laptele călduț peste gălbenușuri, în timp ce amesteci bine pentru ca totul să devină omogen.
Adaugă mai apoi sarea și albușurile, amestecând bine, cu o paletă și nu cu mixerul. Pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și apoi pune deasupra și afinele. Prăjitura va fi pusă la copt în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius și ținută timp de aproximativ o oră. Testează prăjitura cu o scobitoare pentru a fi sigur că e coaptă.
După ce prăjitura s-a răcit, o poți orna cu zahăr pudră.
Înghețată de afine
Cât încă persistă temperaturile ridicate afară, de ce să nu te răcorești cu o înghețată delicioasă? Vei avea nevoie de o jumătate de kilogram de afine proaspete sau congelate, 150 grame de zahăr, zeama de la o lămâie și 350 grame de smântână pentru frișcă.
Într-o cratiță mică, pune afinele și peste ele zahărul și zeama de lămâie. Amestecă ușor și apoi pune cratița pe foc, amestecând din când în când. După aproximativ cinci minute, afinele ar trebui să lase un sirop. Trece întreaga compoziție printre-o sită deasă, apăsând fructele pentru a rămâne doar pielița afinelor. Lasă mai apoi siropul să se răcească pentru trei ore.
Amestecă mai apoi siropul cu smântâna rece pentru frișcă și pune amestecul într-un vas care a fost înghețat timp de 12 ore la congelator. Pune mai apoi înghețata la aparatul pentru înghețată timp de 15-20 de minute, sau la congelator, într-o caserolă, timp de trei ore.
Dacă pui înghețata la congelator, amestec-o bine la fiecare 30-45 de minute pentru a sparge cristalele de gheață.
surse: banatblue.ro, divainbucatarie.ro, lauraadamache.ro, lauralaurentiu.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să ne dai un like și să îl împarți și cu prietenii tăi!