Zmeura este printre fructele cele mai îndrăgite în perioada verii, în special datorită gustului lor aromat și dulce. Chiar dacă sunt ceva mai sensibile față de alte fructe de vară, acestea pot fi folosite în diferite băuturi și mâncăruri delicioase. Dacă vrei să știi ce poți să faci din zmeură, acest articol este perfect pentru tine.
Ce poți să faci din zmeură
Smoothie-urile sunt pintre cele mai îndrăgite băuturi în timpul verii. Un smoothie din zmeură este, cu siguranță, un super-star al sezonului. Zmeura poate fi combinată cu tot felul de legume, însă poți face un smoothie doar din zmeură și iaurt.
Poți folosi fie iaurt natur, fie kefir, pe care să îl amesteci u o cană de zmeură. Pentru un gust și mai dulce, adaugă o linugră de miere de albine și extract de vanilie pentru un plus de savoare.
Dacă smoothie-ul este prea dens, adaugă și o jumătate de cană de apă, astfel încât băutura ta să fie cât mai lichidă.
Desert simplu și ușor din zmeură, ciocolată și iaurt
În ultima vreme, pe site-urile de socializare, a apărut o rețetă virală de desert. Acest desert se face, de obicei, cu iaurt și căpșuni, însă, având în vedere că sezonul căpșunilor a trecut, poți face acest desert și cu zmeură.
Ai nevoie de aproximativ 400 grame de zmeură proaspătă, iaurt și două linguri de miere.
Taie sau rupe cu mâna zmeura în bucățele mai mici și pune-le într-un bol. Adaugă apoi iaurt atât cât amestecul să nu fie foarte lichid, ci mai vâscos. Cu o lingură de înghețată, ia din ameste și pune globurile pe o farfurie tapetată cu hârtie de copt.
După aceea, pune la congelator amestecul și lasă-l vreo 2-3 ore. Între timp, într-un bol, topește aproximativ 300 grame de ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră și apoi las-o să se răcească. Acoperă mai apoi globurile din iaurt și zmeură în ciocolată și mai pune-le încă o jumătate de oră la congelator.
Dacă vrei să ai un desert care să și arate frumos, folosește forme pentru fursecuri pentru a pune amestecul în ele.
Ce poți să faci din zmeură
Înghețata este un alt desert preferat în zilele toride de vară. Iar dacă poți să faci propria înghețată, cu ingrediente naturale, cu atât mai bine.
Pentru o înghețată cremoasă și delicioasă vei avea nevoie doar de frișcă naturală, zmeură și zahăr pudră. Este important ca frișca să nu fie vegetală, ci din smântână, pentru a avea o înghețată cât mai cremoasă. De asemenea, aceasta trebuie să stea măcar două ore la frigider înainte să fie bătută.
După ce ai bătut frișca, adaugă două linguri de zahăr și apoi amestecă. La final, adaugă zmeura și amestecă până devine omogen. Poți pune acest amestec fie în mașina de înghețată, fie în congelator. Dacă pui înghețata la congelator, va trebui ca, la fiecare 30 de minute, să amesteci cu o furculiță în înghețată pentru a evita formarea cristalelor de gheață. Acest proces trebuie, astfel, repetat timp de 2-3 ore.
Prăjitură cu zmeură
Ca și în cazul altor fructe de sezon, poți folosi zmeura și în prăjituri. Pentru o prăjitură delicioasă vei avea nevoie de 500 grame de făină, o lingură rasă de praf de copt, o linguriță de sare, 100 grame de unt topit, 200 grame de zahăr, două ouă mari, frișcă naturală, 150 ml de lapte și 350 grame de zmeură.
Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Într-un bol, amestecă făina, praful de copt și sarea, iar în alt bol amestecă untul cu zahăr până devine o pastă cremoasă. Adaugă mai apoi, pe rând, ouăle, și amestecă-le cu untul și zahărul până se omogenizează. Adaugă mai apoi smântâna și vanilie și amestecă din nou. Adaugă mai apoi, alternând, lapte și amestecul din făină.
Amestecă zmeura cu două linguri de făină și amestecă bine până când toate fructele sunt acoperite cu făină. Înlătură excesul de făină și apoi pune zmeura în bolul cu aluat. Amestecă mai apoi cu grijă, cu ajutorul unei spatule din lemn. Pune tot amestecul într-o tavă de copt și apoi pune-o în cuptor timp de 30-35 de minute. Verifică prăjitura cu o scobitoare ca să știi dacă prăjitura e coaptă.
După ce o scoți de la cuptor, las-o să se răcească și apoi presară puțin zahăr pudră deasupra. Poți servi prăjitura fie cu frișcă sau zmeură proaspătă.
Ce poți să faci din zmeură
Ultima rețetă din articolul de azi este gemul de zmeură. Vei avea nevoie de 3 kilograme de zmeură proaspătă, curățată, 2,25 kilograme de zahăr și zeama de la două lămâi.
Într-o cratiță vei pune câte un strat de zmeură și un strat de zahăr. Vei lăsa fructele vreo 2-3 ore pentru ca zahărul să extragă zeama din fructe. Pune mai apoi cratița pe foc, adaugă zeama de lămâie și lasă amestecul să fiarbă.
Deasupra se va forma o spumă, care trebui îndepărtată, iar pereții cratiței trebuie șterși de aderențele de zahăr. Ține la fiert fructele timp de 20-30 de minute, apoi verifică dacă dulceața are consistența dorită după cec scoți câte o lingură de sirop.
Gemul fierbinte se pune în borcane, acestea fiind puse pe o tavă metalică pentru ca borcanele să nu plesnească. Pune capacele borcanelor și apoi învelește-le în pături pentru a se răci lent. După ce s-au răcit, pune-le în cămară, la rece.
surse: nutripharm.ro, savoriurbane.com, alsothecrumbsplease.com, lauralaurentiu.ro
Dacă acest articol ți-a fost util, nu uita să îl distribui pentru a-l citi și prietenii tăi!