A venit vremea acelui moment trist, in care despodobim ceea ce cu atata bucurie si emotie decoram in urma cu doar cateva saptamani. Viata isi urmeaza insa cursul firesc si, daca vrem, totusi, sa ii fim recunoscator bradului care ne-a incantat privirea in tot acest rastimp, atunci nu-l aruncati la gunoi. Iata mai jos ce puteti face cu pomul de Craciun si cum il puteti recicla astfel incat sa aveti constiinta impacata.
Cel mai simplu este sa il duceti la un centru de reciclare a brazilor. In marile orase exista asa ceva, centre care colecteaza brazii, aflate de regula sub coordonarea administratiei parcurilor. Chiar daca angajatii ridica brazii din ghenele de gunoi, puteti contacta aceste centre astfel incat sa stiti exact cand masina se va opri si in fata blocului sau casei voastre. Brazii sunt apoi tocati si transformati in ingrasamant vegetal care va fi folosit in sere, parcuri si spatiile verzi.
Daca aveti un lac prin preajma, atunci un alt mijloc de a scapa responsabil de brad este sa il aruncati in apele sale. Bradul se va transforma intr-un mini-habitat pentru pesti si alte vietuitoare marine, in timp ce procesul de descompunere va duce la formarea de alge cu care se hranesc pestii.
Daca nu vreti sa il aruncati, atunci inlaturati toate crengile si folositi-le pe post de ingrasamant natural. Aruncati-le in stiva de resturi organice pe care o aveti si folositi ca mulci in primavare care vine. In orice caz, crengile de brad se descompun mai greu si nu mucegaiesc.
Daca aveti un brad cu tulpina groasa la baza, atunci puneti mana pe un fierastrau si taiati mici felii din trunchiul pomului. Veti obtine astfel niste suporturi pentru pahare si cesti originale cu care sa iei ochii invitatilor. Slefuiti-le si dati-le cu lac pentru un aspect deosebit si pentru a impiedica scurgerea rasinii.
Ultimele doua utilizari sunt lesne de anticipat. Pentru cei care locuiesc la case, bradul uscat este o resursa facila pentru sobele pe lemne. Dupa caz, transformati bradul in rumegus si folositi-l dupa propriile nevoi in gospodarie, drept combustibil sau ingredient pentru ingrasaminte organice.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: