Bineinteles ca pornim discutia despre potentialul unui ou in afara tigaii. Nu discutam aici despre ou ca ingredient culinar, ci despe ou, atentie, in ansamblul sau – continut si coaja – ca mijloc de solutionare a unor probleme de care ne lovim in viata de zi cu zi. Si pentru a scurta vorba, vedeti mai jos ce puteti face cu un ou, de la mic la mare.
Daca aveti pielea uscata, atunci apelati cu incredere la galbenusul de ou pentru a-i reda acel aspect catifelat. Daca aveti pielea uleioasa din cauza excesului de sebum, atunci folositi albusul caruia ii puteti adauga putina zeama de lamaie sau miere de albine. Separati galbenusul de albus si folositi din cele doua parti pe cea care se pliaza pe tipul vostru de piele. Bateti albusul sau, dupa caz, galbenusul si apoi aplicati pe piele, inclusiv pe fata, lasati sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care clatiti.
Daca ati ramas fara lipici in casa, atunci il gasiti tot in interiorul unui ou. Albusul unui ou poate cu usurinta inlocui lipiciul in cazul in care vreti sa lipiti coli de hartie sau bucati subtiri de carton.
Dupa ce adaugati ouale diferitelor retete din bucatarie, nu le aruncati coaja. Bogat in calciu, invelisul lor este un ingredient foarte important atunci cand pregatiti ingrasaminte organice pentru gradina. Zdrobiti coaja inainte de a o arunca in stiva de resturi alimentare pe care o veti folosi apoi pentru a va hrani plantele. De asemenea, cojile de oua pot impiedica accesul melcilor daca sunt imprastiate (fara a fi zdrobite) la radacina unei plante.
In acelasi context, dupa ce fierbeti ouale, nu aruncati apa deoarece aceasta este bogata in substante hranitoare. Folositi-o in schimb pentru a uda plantele, fie din gradina, fie din ghivece.
Pentru ca am vorbit de gradina, iata aici o recomandare putin pusa in practica. Folositi atat ouale, cat si cartoanele de oua pentru a pune bazele unei gradini in miniatura. Folositi coaja unui ou (cel putin jumatate din ea), umpleti-o cu pamant in care ingropati samanta unei plante. Asezati ouale in cartoane pentru a controla mai usor noile rasaduri. Dupa ce semintele incoltesc si plantele ajung la circa 7-8 centimetri inaltime, spargeti coaja oului si transplantati-le in gradina. Din nou, folositi coaja oului pentru a imbogati pamantul cu calciu. Atasam o imagine sugestiva pentru acest sfat practic.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: