FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
Zugrăvirea locuinței poate fi o operațiune destul de simplă dacă ești atent la câteva detalii și ai uneltele potrivite. Dacă tencuiala pereților nu este deteriorată foarte tare și ți-e clar că nu e vorba de mâna unui meseriaș priceput e clar că poți economisi niște bani. Practic, poți să schimbi singur sau în familie culoarea pereților sau să dai un nou strat de var peste cel vechi.
În primul rând trebuie să știi că există mai multe tipuri de vopsea lavabilă. Există cea semilavabilă, care e o variantă economică și e rezistentă la aproximativ 50 de spălări. Varianta standard, cea lavabilă rezistă la un număr dublu de spălări.
Iar dacă vrei și mai rezistentă poți alege superlavabilă sau ultralavabilă. De asemenea, trebuie să-i precizezi celui din magazin dacă e de interior sau exterior. Dacă sunt condiții speciale, cum ar fi predispoziție la mucegai, alege una vopsea lavabilă antibacteriană.
Înainte de a aplica un alt strat de vopsea lavabilă e nevoie să o speli un pic pe cea veche. Poți face această operațiune cu o cârpă sau un burete înmuiat în apă în care ai adăugat și un pic de detergent de vase, însă nu mult, să nu facă spumă.
După ce s-au uscat pereții trebuie să aplici amorsă. Cel mai bine e să cumperi una gata făcută. Pentru această operațiune ai nevoie de primele ustensile pe care le poți cumpăra tot dintr-un magazin cu materiale de constructii. Este vorba de o bidinea și un penson.
Înainte să dai cu vopseaua lavabilă ai grijă să acoperi mobila, pardoseala și alte obiecte care trebuie protejate.
Apoi treci la vopsit. Ai nevoie de un trafalet. Pentru primul strat e nevoie să dilueze vopseaua cu maxim 10% apă. Pentru al doilea strat, dacă e nevoie, trebuie să fie de maxim 5% apă. Pentru locurile în care trafaletul nu ajunge, precum colțurile, folosește o pensulă.
Dacă nu te simți confortabil poți folosi și o mască de protecție pentru nas și cu gură, dar și ochelari. Mai multe articole care să te ajute la zugrăvit poti gasi aici.