Autoritatile dintr-o tare membra a Uniunii Europene au considerat ca nu trebuie inchise scolile din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, au tras concluziile si au constatat ca decizia luata a fost una corecta.
Constatntin Dragan, pofesor in Suedia, a povestit la Digi24 ca „nu s-a facut nicio formare speciala cu profesorii”, dupa decizia de a nu inchide scolile. „Rezultatele au fost, zic autoritatile, foarte bune, la modul in care nu s-a dovedit ca in randul elevilor sau profesorilor ar fi mai multe cazuri de corona decat in restul societatii. Suedezii s-au felicitat in permanenta pentru aceasta abordare, spunand ca un copil trebuie sa fie la scoala, pentru ca scoala acasa nu poate sa fie eficienta sub nicio forma, cel putin nu pentru copiii care au sub 18-19 ani”, a spus Constantin Dragan.
„Deci, practic, in Suedia nu s-a inchis niciodata scoala, lucrurile au mers chiar bine. Poate ca in primele doua-trei saptamani au fost destul de multi absenti, dupa care totul a decurs absolut normal”, a povestit profesorul roman.
Copiii nu pastreaza distanta sociala
Constantin Dragan a observat ca, nici in Suedia, copiii nu pastreaza distanta sociala. „Li se pare ca nu li se poate intampla nimic si deocamdata, cel putin partial, din cate se vede, au cam avut dreptate”, a mai spus Constantin Dragan.
„Nu au avut probleme in scolile suedeze. Scoala suedeza reincepe acum, pe data de 17 august, la fel ca inainte, ba mai mult, si liceele, care pana acum stateau acasa, vor veni la scoala. Deci, practic, nimic nu s-a schimbat, se reia un an scolar asa cum s-a incheiat, ba inca cu si mai multi elevi in clasa”, a completat romanul.
Regulile sanitare, neschimbate
Nici regulile sanitare din scolile suedeze nu s-au schimbat prea mult odata cu pandemia de coronavirus, sustine profesorul de origine romana. „Da, elevii sunt incurajati sa pastreze distanta sociala, dar clasele nu s-au diminuat. Intr-o clasa medie in Suedia sunt in jur de 22-25 de elevi, dar poate sa ajunga pana la 30. Sunt invitati sa se spele cat mai des pe maini, iar daca sunt raciti, daca au orice simptom – sa stea acasa”, a precizat Dragan.
In Romania, președintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca scoala in invatamantul preuniversitar incepe la 14 septembrie, iar pentru majoritatea elevilor asta inseamna ca vor merge efectiv la institutiile de invatamant. Presedintele a precizat insa ca decizia va fi luata la nivel local.
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?
Cititi si: La 16 ani isi face singur casa. Povestea emotionanta a lui Georgica