Dacă obișnuiți să puneți în fiecare an varză la murat, cu siguranță știți că aceasta poate avea probleme dacă nu este pusă corespunzător. Astăzi vei afla ce trebuie să faci atunci când varza are floare și cum poți evita această problemă. Vestea bună este că această problemă poate fi remediată dacă este observată din timp.
De ce face varza murată floare?
Floarea la varza murată este, de fapt, mucegai care apare la suprafața apei. Acesta apare, de obicei, datorită ritmului accelerat de fermentare a murăturii. Cei care obișnuiesc să pună în fiecare an varză la murat știu că această problemă poate face ca varza să își piardă din calitate. Există mai mulți factori care duc la apariția acestui mucegai pe varză.
Unul dintre acești factori poate fi felul în care punem varza. Dacă aceasta este pusă într-un mod neigienic, sau dacă nu suntem atenți la ingredientele pe care le punem în butoi, acestea vor afecta negativ varza.
În general, este indicat ca de pe căpățânile de verze să se îndepărteze primele două foi, apoi căpățânile să fie spălate pentru a scăpa de eventuale urme de pământ sau alte reziduuri vegetale.
Un alt factor care poate încuraja apariția florii la varză este faptul că nu este destulă sare în moare. Sarea este cea care ține murăturile să nu se strice sau să nu fiarbă. Așadar, chiar dacă varza va fi mai sărată, în momentul când o veți folosi pentru sarmale puteți să puneți frunzele la desărat în puțină apă.
Temperatura ridicată este o altă problemă. Având în vedere că temperaturile sunt mult mai ridicate toamna și iarna față de cum erau în trecut, aceasta afectează și murăturile. Varza trebuie, de obicei, să stea la temperaturi care să nu depășească 10 grade celsius.
Ce să faci când varza are floare – prevenire
Există mai multe ingrediente pe care le putem folosi pentru a preveni apariția mucegaiului. Printre acestea se numără busuiocul, hreanul și gutuile. Hreanul trebuie totuși, foarte bine spălat si chiar curățat pentru orice eventualitate.
Un alt truc pe care îl mai puteți folosi, în special dacă aveți o cămară care nu e destul de răcoroasă, este să puneți un pliculeț de conservant pentru a încetini procesul de fermentare al verzei. De asemenea, puteți folosi și pastile de aspirină. Puteți mărunți vreo două sau trei pastile de aspirină și să le puneți în butoiul cu varză.
Aspirina joacă tot un rol asemănător conservantului, încetinind procesul de fermentare. Astfel, varza va putea rezista în butoaie chiar și până în primăvară.
Ce să faci când varza are floare
Dacă, totuși, ne aflăm în situația în care varza a făcut floare din varii motive, există câteva moduri prin care putem salva varza. Este ideal să observăm din timp apariția mucegaiului pentru ca varza să nu se strice. În cazul în care varza se borșește, nu o mai putem folosi și o vom arunca.
O primă soluție este să culegem mucegaiul și apoi să acoperim complet varza cu apă. Dacă nu acoperim varza cu apă, mucegaiul poate apărea din nou pe varză.
O altă soluție poate fi schimbarea completă a saramurii în care a stat varza. Vom goli butoiul în vase mari și largi, vom arunca moarea, apoi vom spăla bine butoiul.
Vom pune varza la loc în butoi și vom pregăti o nouă saramură care va fi pusă peste varză. Putem pune un plic de conservant în butoi pentru a încetini procesul de fermentare în cazul în care doriți să aveți varză chiar și după sărbătorile de iarnă.