Pornim discutia de la simpla mentiune ca ne petrecem o treime din viata in pat. Odihna este vitala pentru calitatea vietii si, in consecinta, orice detaliu care poate face diferenta in acest sens nu trebuie trecut cu vederea. Primul pas este alegerea unei saltele confortabile, de calitate superioara, pentru ca oricat ai amenaja un dormitor sa fie prielnic unui somn odihnitor, daca sub tine se intinde o saltea incomoda atunci toate calculele raman doar pe hartie si, in timp, efectele negative asupra sanatatii devin vizibile – insomnii, iritare, cearcane, lipsa de concentrare, dureri lombare si multe altele. Si atunci te intrebi legitim ce saltea de pat sa aleg…raspunsul vine in cele ce urmeaza.
Haideti sa vedem mai intai de toate ce tipuri de saltele exista, in functie de principalele tehnologii folosite in productia acestora. Prima optiune este salteaua clasica, cu arcuri, a caror grosime si diametru variaza. Sunt saltele care ofera o buna sustinere si confort, cu o buna circulatie a aerului in interior si sunt durabile. Avem apoi la dispozitie saltele din spuma, clasica sau cu spuma memorie, ambele fiind hipo-alergenice. Sunt saltele facute din poliuretan de mare densitate, ce ofera sustinere adaptata fiecarei portiuni a corpului, al doilea tip oferind un confort net superior.
Urmeaza apoi saltelele din latex, care poate fi natural sau artificial, materiale foarte rezistente si hipo-alergenice. Ofera un confort excelent, prin reducerea punctelor de presiune asupra corpului. Mai avem saltelele ortopedice, recomandate celor cu probleme ale coloanei vertebrale, sunt saltele mai ferme, care asigura alinierea corecta a coloanei. Si mai avem si acele saltele crossover sau hibride, o combinatie intre saltele cu arcuri si cele cu burete, latex sau spuma memory.
Oricare din modelele de mai sus poate fi alegerea optima, in functie de greutate, pozitie de somn si alte aspecte de natura personala, precum existenta sau nu a unor afectiuni ale coloanei vertebrale. Specialistii recomanda testarea unei saltele inainte de a o cumpara pentru a-i face o minima evaluare de natura fizica. In orice caz, asigurati-va ca materialele din care este confectionata sunt suficient de elastice pentru a se adapta coloanei si corpului, pentru a le sustine intr-o pozitie ergonomica adecvata. Somnul odihnitor depinde de un suport corespunzator oferit de saltea. In acest context, majoritatea opiniilor favorabile converg spre salteaua din spuma memory, in cazul in care nu aveti probleme cu spatele care necesita saltele speciale ortopedice. Optati, de asemenea, pentru materiale hipo-alergenice care sa tina departe, pe cat posibil, acarienii, sursa a multor probleme respiratorii si alergice.
Pretul unei saltele, in functie de material, incepe de la cateva sute de lei, in general saltele pentru o singura persoane, si se opresc undeva si la 1.500-2.000 de euro.
Surse: Bettersleep.org, Dormeo.ro, Salterra.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: