De cand suntem copii, ni se spune ca trebuie sa mancam carne ca sa avem energie si trebuie sa consumam lactate ca sa avem oase puternice. Daca nu mananci carne, corpul tau nu va primi proteinele necesare, iar daca nu bei lapte, nu ai calciu. Ei bine, intre timp s-au realizat mai multe studii care au dovedit ca afirmatiile de mai sus nu sunt tocmai corecte. Sigur ca fiecare are dreptul sa isi puna in farfurie tot ceea ce isi doreste, insa pentru aceia dintre voi care isi doresc sa adopte un regim vegetarian si sa nu mai consume carne, macar pentru o perioada, am pregatit in randurile ce urmeaza, o lista cu cateva beneficii de care va veti bucura odata ce veti face aceasta schimbare. Asadar, iata ce se intampla cu corpul tau dupa ce nu mai mananci carne:
Ce se intampla cu corpul tau dupa ce nu mai mananci carne
Scade nivelul colesterolului
Dupa cum bine stim, cresterea colesterolului poate duce la accidente vasculare celebrale precum si la boli de inima. Carnea este bogata in grasimi saturate, iar asta inseamna ca daca este consumata in mod frecvent, duce la cresterea nivelului colesteroluli din sange. Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca atunci cand oamenii adopta un regim vegetarian, colesterolul din sange scade cu pana la 35% – alimentatia vegetariana este bogata in fibre, ceea ce duce la reducerea colesterolului din sange.
Scade riscul de diabet de tip II
La momentul de fata, exista deja multe studii care dovedesc faptul ca produsele din carne (in special carne rosie) maresc riscul aparitiei diabetului de tip II. Spre exemplu, un studiu realizat de cercetatorii americani a dovedit faptul ca un consum de carne rosie mai des de o data pe saptamana creste riscul de diabet cu 74%.
Ce se intampla cu corpul tau dupa ce nu mai mananci carne
Scade nivelul inflamatiei din organism
Consumul de produse de origine animala (in special carne) creste nivelul inflamatiilor din organism, ceea ce poate avea consecinte destul de grave. Daca inflamatiile pe termen scurt (o rana, de exemplu) sunt normale, inflamatiile care dureaza luni sau chiar ani nu sunt. S-a dovedit ca inflamatiile cronice pot cauza atacuri de cord, atacuri vasculare cerebrale, diabet, precum si boli autoimune. O dieta care are la baza alimente neprocesate (fructe, legume, anumite cereale, nuci si seminte) este bogata in fibre, grasimi sanatoase si antioxidanti – majoritatea fiind alimente antiinflamatoare, iar studiile au aratat ca cei care adopta o alimentatie vegetariana isi pot micsora dramatic nivelul de proteina C reactiva (CRP), un indicator al inflamatiei in corp.
Nivelul optim de proteine
Atunci cand ii spui unei persoane ca nu consumi carne, inevitabil te va intreba de unde iti iei proteinele. Ei bine, ceea ce putini stiu este ca exista si o cantitate zilnic prea mare de proteine. Astfel, conform studiilor, majoritatea persoanelor care locuiesc in Statele Unite ale Americii, consuma zilnic aproape de doua ori mai multe proteine decat ar trebui, 90% fiind din surse animale. Excesul de proteine este daunator, iar proteina animala este principala cauza a cresterii in greutate, a bolilor de inima, a diabetului si a inflamtiilor din organism. De cealalta parte, proteina gasita in mancarea vegetala ne protejeaza de anumite boli cronice.
La toate acestea se adauga faptul ca pielea ta va avea un aspect mai luminos, vei avea o digestie mai buna (datorita aportului crescut de fibre), vei avea un somn mai linistit si, desigur, vei avea un impact pozitiv asupra planetei. Daca crezi ca iti va fi foarte greu, poti sa iti propui sa nu mananci carne cateva zile pe saptamana, ca apoi sa elimini carnea din meniul tau doua sau trei saptamani – pentru a putea simti cu adevarat beneficiile. Succes!
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: