Multi dintre noi prefera alimentele prajite, iar acest lucru nu este o noutate. Fie ca le mancam des si nu tinem cont de faptul ca acestea sunt, dupa cum bine stim cu totii, nesanatoase, fie ca le mancam rar, tocmai din acest motiv, alimentele prajite se regasesc in alimentatia multora dintre noi. Insa uleiul pe care il folosim atunci cand prajim diferite alimente poate face o mica diferenta, rezultatul final fiind astfel mai sanatos. Asadar, daca vrei neaparat sa prajesti anumite alimente, este important sa stii ca exista o modalitate mai putin daunatoare in care poti face asta.
Ce se intampla daca prajesti de mai multe ori in acelasi ulei
Sgur ca este indicat sa optezi pentru a gati preparatele la cuptor sau pe gratar sau, cel mai bine, pentru a manca pe cat posibil, alimente in starea lor cruda (legume, fructe etc), dar daca vrei sa le prajesti, primul lucru de care trebuie sa tii cont este tipul de ulei. Astfel, alege un ulei mai putin daunator si care este indicat pentru a fi folosit la prajit. Desi cel mai popular tip de ulei folosit de catre gospodinele de la noi din tara este uleiul de floarea soarelui, acesta nu este recomandat sa fie folosit pentru prajire. In schimb, opteaza pentru uleiul de soia, uleiul de struguri, uleiul de rapita, uleiul de cocos rafinat, uleiul de palmier nerafinat sau, nu in ultimul rand, pentru uleiul de avocado rafinat. Despre uleiuri am discutat mai multe AICI, unde am spus de ce este recomandat sa folosesti uleiurile de mai sus, dar si ce uleiuri alegem pentru prajire si ce uleiuri alegem pentru salate.
Ce se intampla daca prajesti de mai multe ori in acelasi ulei
In ceea ce priveste folosirea uleiului de mai multe ori, medicii sublineaza ca acest lucru este foarte periculos. Ei ne avertizeaza ca atunci cand refolosim uleiul, acesta emana substante toxice cancerigene. Astfel, uleiul trebuie folosit o singura data la gatit. Daca ai prajit oua dimineata, de exemplu, nu poti sa prajesti ceva la pranz, folosind acelasi ulei.
In concluzie, desi atunci cand mancam la restaurant, cel mai probabil mancarea a fost gatita in acelasi ulei cu alte tipuri de mancare, acasa, este recomandat sa folosim o anumita cantitate de ulei o singura data. Iar cel mai recomandat ulei este uleiul de palmier deoarece rezista pana la temperaturi de 230 de grade, fiind usor de absorbit si digerat. Acesta aduce si beneficii organismului, avand un continut ridicat de vitamina A si E si fiind o sursa bogata de beta-caroten.
Foto: wikihow.com, youtube.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: