Apar primele marturii ale unora dintre sutele de romani infectati cu coronavirus in abatorul din localitatea germana Rheda-Wiedenbrück. Ei se tem sa vorbeasca, dar presa a aflat mai multe detalii de la o persoana care ii consiliaza pe conationalii nostri si pe alti angajati bolnavi.
Elena Strato este consilier in cadrul organzatiei Arbeit und Leben si a stat de vorba cu angajatii abatorului, care nu s-a inchis inca. „Din informatiile primite de la persoanele pe care le consiliez, activitatea continua pana la finalizarea prelucrarii produselor aflate in stoc. De abia dupa aceea se va putea inchide complet tot abatorul. Benzile de lucru au fost partial oprite sau s-a lucrat cu efective reduse”, spune Elena Strato.
Cel putin 650 de romani care lucrau la abator sunt infectati cu coronavirus, iar 17 au fugit din carantina, anunta Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti (MAE). Nu se știe daca toti cei 17 era confirmati poziti. Este, totusi, un risc epidemiologic si, din acest motiv, se incearc identificarea lor, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Oana Darie, la Digi24.
Au lucrat si 12 ore pe zi
Pentru ca unii oficiali germani au dat de inteles ca pentru raspandirea viruslui ar fi responsabili romanii si alti est-europeni din abator, Strato vine cu clarificari. „In cazul lucratorilor din Romania stim ca relaxarea conditiilor de acces si renuntarea la carantina au intrat in vigoare de abia din 15 iunie. Iar angajatii spun ca au lucrat tot timpul si ca nu au mai primit concediu de multe luni, dat fiind ca volumul de munca a fost enorm. Multi ne-au relatat ca au lucrat 10-12 ore pe zi, cel putin 6 zile pe saptamana”, spune consilierul german, pentru Deutsche Welle.
„In contextul pandemiei si al inchiderii granitelor nu s-au mai putut face angajari, asa incat firmele au depins de actualii lucratori, aflati deja in Germania. Toate aceste argumente si informatiile primite de la cei care au apelat la centrele de consiliere ne fac sa respingem ferm posibilitatea importarii virusului din tarile de origine ale angajatilor”, adauga Elena Strato.
Oamenior le este frica sa vorbeasca
Inca de la inceputul pandemiei au existat bolnavi de coronavirus in randurile angajatilor abatorului. S-au prezentat la lucru si au fost trimise acasa, in carantina. „Li s-a cerut sa taca si sa nu atraga in vreun fel atentia. Nu este usor sa scoti la lumina neregulile, pentru ca avem de-a face cu un sistem in care de ani buni se ascund deficientele”, spune consilierul.
Potrivit lui Strato, oamenilor le este foarte frica sa vorbeasca despre situatia de la locul de munca, pentru ca firmele de intermediere ii ameninta ca ii concediaza. In plus, se tem pentru sanatatea lor, dar si ca nu vor fi platiti daca intra in carantina.
Cititi si: Noile focare de coronavirus. Putem vorbi de al doilea val al infectarilor?
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta