Primul vaccin contra COVID-19 aprobat de la izbucnirea pandemiei este produs in Rusia si va fi comercializat si in afara tarii sub denumirea de „Sputinik V”. Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pamantului sugereaza ca, la fel ca in lupta pentru spatiul cosmic, Moscova se considera invingatoare si in competitia cu SUA pentru crearea unui vaccin eficient.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a anunta ca vaccinul a fost aprobat la mai putin de doua luni dupa ce a fost testat pe oameni, inclusiv pe una dintre fiicele sale. „Una dintre fiicele mele si-a facut acest vaccin, asa ca, din aceasta perspectiva, a luat parte la experimente”’, a declarat Putin, potrivit Agerpres.
Fiica liderului de la Kremlin a facut putin febra, 38 de grade Celsius, dar si-a revenit repede. „Dupa cea de-a doua injectie, a doua vaccinare, temperatura i-a crescut, de asemenea, putin, dar pe urma a revenit la normal. In prezent, ea se simte bine”, a precizat Vladimir Putin.
Acesta a prezentat si o serie de detalii tehnice: „Stiu ca acest vaccin a fost dezvoltat pe baza adenovirusilor, dar avantajul, dupa parerea mea, rezida in faptul ca a fost realizat pe baza vectorilor adenovirali umani si acesta functioneaza, mai exact formeaza anticorpi cu persistenta si imunitate celulara”.
Pus in circulatie din 2021
Vaccinul „Sputnik V” va fi pus in circulatie de la 1 ianuarie 2021. Ministrul sanatatii rus, Mihail Murasko, a declarat ca testarea vaccinului a demonstrat eficienta si o siguranta ridicata a preparatului. El a mai spus ca primii in Rusia vor fi vaccinati medicii si cadrele din invatamant.
Rusia a asigurat in ultimele saptamani viitoarea productie de mii de doze de vaccinuri impotriva noului coronavirus si va livra „cateva milioane” de la inceputul anului viitor.
Cum a reactionat OMS
Rusia lucreaza de luni bune, la mai multe proiecte de vaccinuri impotriva COVID-19. Cel dezvoltat de lnstitutul Gamaleia din Moscova a fost realizat in colaborare cu Ministerul Apararii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a primit cu prudenta vestea ca Rusia a inregistrat primul vaccin impotriva COVID-19 si a semnalat ca acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie sa urmeze etapele de precalificare si evaluare stabilite de aceasta organizatie.
Vaccinul rusesc nu se numara printre cele sase semnalate saptamana trecuta de OMS ca fiind cele mai avansate in procesul testelor clinice. Dintre aceste sase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, doua sunt americane (cele ale companiilor Pfizer si Moderna) si cel de-al saselea este dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford.
„Accelerarea progreselor nu trebuie sa insemne compromisuri fata de siguranta”, a declarat dupa anuntul presedintelui rus purtatorul de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem in contact cu autoritatile sanitare ruse si avem discutii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricarui vaccin include analiza si evaluarea riguroasa a datelor obligatorii privind siguranta si eficacitatea’”, a explicat el.
Cititi si: Cum spalam si igienizam mastile, dupa purtare. Sfaturile expertilor