Dorel Chereches este manager comercial la Casemexi.ro, un site specializat in constructia de case pe structura metalica usoara. Pana recent insa, firma construia folosind si celelalte trei tehnici – caramida, BCA sau structura de lemn – in consecinta, opinia dumnealui fiind fundamentata pe experienta concreta.
Acest articol, realizat in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, este inclus în serialul casepractice.ro Piatra de temelie, o campanie în care prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si idei indraznete de locuinte si de amenajari interioare si exterioare.
Principalul criteriu care trebuie luat in seama in acest proces de evaluare este confortul. Pana la urma, casa este construita pentru cel putin o generatie si, in consecinta, confortul este un parametru deloc de ignorat. „In acest context, termoizolatia este foarte importanta astfel incat gradul de confort sa fie cat mai mare, iar costurile de intretinere sa fie cat mai mici. In cazul caselor pe structura metalica usoara, termoizolatia este mult mai calitativa decat, sa spunem, a celor construite din caramida. Cifrele vorbesc de la sine: pierderea de caldura a sistemului nostru este de 0,169 Kw/metru patrat, in schimb un perete de caramida de 30 de cm tencuit pe ambele parti cu cu strat de polistiren de 10 de cm are o pierde de 0,319 Kw/metru patrat, deci dublu fata de sistemul nostru”, ne-a declarat interlocutorul.
Rapiditatea constructiei unei case este, in egala masura, un criteriu demn de luat in seama cand alegeti tehnica de constructie. In cazul de fata, este nevoie de cel mult 3 luni pentru o casa cu sistem metalic. Calitatea finala a casei, pereti drepti si unghiuri de 90 de grade, cu erori umane reduse la minimum, sunt alte atuuri care recomanda o casa pe structura metalica. Mai mult decat atat, sistemele metalice sunt concepute sa reziste unui cutremur cu magnitudinea de 9,8, un aspect deloc de neglijat in aceasta parte a lumii.
Cat priveste pretul, o casa pe structura metalica la cheie (incalzire prin pardoseala, podele laminate, usi, ferestre, cu proiectul inclus, costa circa 430 de euro/metru patrat. O casa din caramida, cu aceeasi structura si finisaje, costa circa 500 de euro/metrul patrat.
Am facut o simulare de pret pentru o casa aleasa in mod aleatoriu. Casa cu mansarda din imaginile de mai jos costa, la cheie, circa 63.000 de euro pe structura metalica, 68.000 de euro pe structura din lemn, 71.500 de euro daca este construita din caramida si 75.000 daca se alege BCA. Ca dezavantaj in cazul caselor cu structura metalica amintim posibilitatea limitata de recompartimentare a unei astfel de locuinte, atata timp cat este afectata pozitia montantilor metalici. Acest sistem este inca putin cunoscut majoritatii romanilor.
Care sunt avantajele si dezavantajele celorlalte tehnici de constructie? Casele pe structura de beton si pereti de caramida sunt preferatele romanilor si pot fi ridicate si in regie proprie. Sunt case durabile, cu putine lucrari de intretinere in timp. Pot fi extinde pe verticala si suporta orice tip de acoperis. Au insa costurile de constructie cele mai mari, un timp indelungat de executie si este nevoie de un consum ridicat de energie pentru a fi incalzite. Aici gasiti o comparatie intre caramida si BCA.
Casele pe structura din lemn sunt si ele rezistente la cutremure, usor de construit (o casa de 100 de mp putand fi predata in circa 2 luni), sunt la fel de confortabile din perspectiva termoizolatiei, cu facturi de pana la 40-50 la suta mai mici decat in cazul casei traditionale din caramida si au costuri de executie mai mici (media preturilor la rosu este de 150/ metrul patrat construit + TVA, iar la semifinit este de 240 de euro + TVA. La cheie, o casa pe structura din lemn costa 400 de euro + TVA). Insa aceste constructii nu pot avea un regim de inaltime ridicat, au o durata de viata mai scurta, ofera o izolare fonica mai slaba, iar pe termen lung necesita lucrari de intretinere meticuloase.