Pentru a avea cele mai roditoare culturi, pe o suprafata mare sau mica de gradina, este bine sa stim exact ce plante cresc bine in zona, in functie de clima, dar si de sol. Trebuie asadar sa vedem ce tip de sol avem in gradina si sa alegem cele mai potrivite culturi. Va prezentam un mic ghid pentru a face cele mai bune alegeri.
Solul fertil se afla in primii 30 cm (adancime) si majoritatea plantelor isi formeaza radacinile in acest sol fertil, unde se afla material organic, microorganisme si rame.
Solul din adancime nu este fertil si de aceea el nu trebuie adus la suprafata prin sapare altfel, calitatea solului va scadea.
Intr-o gradina mai mare sau acolo unde exista diferente de nivel, e necesar sa faceti test de sol in mai multe locuri. Luati mostre din colturile terenului, de pe diagonale si apoi din mijloc.
Ce tip de sol avem in gradina. Textura
Pentru majoritatea gradinarilor argila grasa (humusul) reprezinta solul ideal, acesta este o mixtura intre particule de nisip si noroi de granulatie diferita.
Pentru a testa textura solului sapati o groapa cam de 10 cm si luati o mana de pamant.
Strangeti in pumn o bucata de pamant umed. Daca este ca muschiul sau turba (are un miros de reavan) atunci solul are un continut organic ridicat.
Frecati putin sol in palma, intre degetul mare si varful degetelor. Daca e nisipos la pipait inseamna ca are nisip in compozitie. Framantati solul si incercati sa modelati din el o minge. Daca reusiti, solul contine putin lut, daca se tot desprinde inseamna ca are in compozitie foarte putin lut.
Rulati mingea sub forma unui baton si apoi incercati sa-l indoiti si sa obtineti un cerc. Un sol moale, namolos, nu are suficient humus pentru a se lega si a forma un cerc dar un sol cu multa argila poate sa formeze un cerc.
Ce plantam in functe de ce tip de sol avem in gradina
In solurile nisipoase se poate cultiva morcov, fasole, mazare, gulii, salata, spanac, tomate, andive, sparanghel, sfecla rosie, ridichi, revent (rubarba).
In solurile lutoase se pot cultiva toate speciile de plante legumicole cu exceptia sparanghelului.
In solurile argiloase, imbibate mai mereu cu apa, si intarite si crapate vara, pe timp de seceta, se pot cultiva bobul, reventul, brojba, varza alba si rosie.
Ce tip de sol avem in gradina. pH
In functie de pH, puteti avea un sol acid (4,5 – 6), slab acid (6 – 6,5), neutru (6,5 – 7,2) sau alcalin (7,5 – 8).
Daca nu aveti aparatul pentru aflarea ph-ului, puteti testa solul babeste dar fara a sti valoarea exacta a reactiei lui ci doar daca este acid sau alcalin.
Intr-un recipient curat, puneti o mostra de sol (o ceasca) peste care turnati o ceasca de otet alimentar obtinut din vin. Daca apar bule de aer si pamantul sfaraie la contactul cu otetul atunci este alcalin.
Daca nu se produce nici o reactie, amestecati o alta mostra de sol cu ½ ceasca de apa distilata pana obtineti o pasta moale in care adaugati ½ ceasca de bicarbonat de sodiu. Daca pasta de noroi actioneaza cu bicarbonatul producand bule de aer atunci solul este acid.
Ce plantam in functie de ce tip de sol avem in gradina
pH-ul optim pentru majoritatea legumelor este situat intre 6,3 si 7,4, dar unele tolereaza mai bine un pH mai acid sau mai alcalin.
Fasolea, varza, conopida, broccoli, ceapa, usturoiul, sparanghelul suporta si un sol mai alcalin (pH 6,5 – 8).
Cartofii, rosiile, ardeii, pepenii, dovleceii se comporta bine si la un sol mai acid cu pH 5,5-6,8.
Morcovul si patrunjelul prefera un pH intre 6-8, sfecla rosie – pH 6-7,4, vinetele, spanacul, macrisul – pH 5,5 – 6,5.
Arbustii fructiferi care prefera solul acid sunt: afinul, coacazul, agresul, zmeurul, murul, iar dintre pomii fructiferi: marul, ciresul, parul si piersicul.
Anemonele, gladiolele, narcisele, zambilele, lalelele prefera solurile neutre si chiar usor alcaline, in timp ce hortensiile, rododendronii, azaleele, cameliile, anthurium, begonia, ciclamele, gloxiniile si primulele au nevoie de un sol mai acid.
Surse: cartiagricole.ro, gardenbio.ro
Sursa foto: agrobiznes.md
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: