Proprietarii de case deja construite din Romania pot beneficia de pana la 15.000 de euro de la stat pentru a le renova si a le face mai eficiente energetic. Ministerul Mediului a anuntat deja ce trebuie sa faca toti cei care isi doresc acesti bani si ce criterii trebuie sa indeplineasca pentru a-i primi.
Ghidul de finantare a programului Casa Eficienta Energetic este disponibil pe siteul Ministerului Mediului. Programul a functionat in etape, dar uneori sunt blocaje in derularea sa.
In ce pot fi investiti banii
Ministerul a explicat ce lucrari pot fi finantate cu banii de la stat. „Cei care aplica la programul Casa Eficienta Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolatie, centrale in condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi si alte echipamente care imbunatatesc eficienta energetica a casei”, au spus oficialii români. Banii nu pot fi folosiți și pentru echipamente precum camere de supraveghere sau interfon interior.
„Aceasta ar inseamna o scadere automata a facturilor locuintelor in care vor avea loc aceste investitii. Ganditi-va ca o casa care nu e bine izolata poate avea pierderi de pana la 30% doar prin peretii exteriori. La acestea se adauga si pierderi de pana la 25% prin geamuri si pana la 25% prin acoperis. Deci, multi bani aruncati pe geam, luna de luna! Programul nostru vrea sa intrerupa aceasta risipa”, au adăugat reprezentanții ministerului.
Cererea de finantare se depune online
Daca vreti sa primitii banii de la stat pentru renovarea casei, tot ce trebuie sa faceti este sa depuneti online o cerere in acest sens. Solicitarea trebuie insotita de un certificat de performanta energetica si de un audit energetic al casei.
Veti primi un numar unic de inregistrare si veti avea la dispozitie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, puteti demara lucrarile de renovare si aveti la dispozitie 18 luni pentru a le finaliza.
Proprietarul sau coproprietarul casei trebuie sa fie persoane fizice cu domiciliul in Romania si sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat sau la bugetul local. Este important ca imobilul detinut sa nu fie in litigiu sau afectat de sarcini in favoarea unei persoane juridice, execeptie facand ipoteca imobiliara.
Pentru a consulta detaliile programului, puteți accesa Ghidul de Finanțare al programului Casa Eficientă Energetic AICI.
Cititi si: Cea mai eficienta casa din lume, construita de un roman